• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH priprema popis stanovništva

Zavodi za statistiku BiH počeli su tehničke pripreme za popis stanovništva koji bi se trebao održati 2011. godine.

 BiH priprema popis stanovništva Izvor: MONDO

Direktor agencije Derviš Đurđević je kazao da su predstavnici entitetskih zavoda imali sastanak s predstavnikom državne agencije za statistiku, te da su formirane radne grupe unutar svake od ovih institucija koje već rade na pripremi popisa.

Napomenuo je da su trojica političkih lidera protekle sedmice dogovorila da se popis održi 2011., međutim, da se sa time još uvijek nisu složile ostale stranke, odnosno da Parlament još nije usvojio adekvatne zakone, prenosi Eni-news.

“U svakom slučaju, mi se za popis pripremamo kao da će on biti sutra, a na političarima je da dogovore kad će se on dogoditi i što će sve sadržavati”, kazao je Đurđević. Prema njegovim riječima, ukoliko se popis želi izvršiti 2011., onda se u taj proces što prije moraju uključiti i druge državne institucija.

“Parlamentarna skupština što prije mora donijeti tri zakona, i to zakon o popisu stanovništva, zakon o financiranju tog popisa, kao i zakon o registraciji”, kazao je Đurđević.

Podsjetimo da su Čović, Tihić i Dodik dogovorili da se popis stanovništva treba izvršiti 2011. i da sadržava sve nužne elemente prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis iz 1991. i dalje bude osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, županijskim i općinskim institucijama do 2014.

Nakon tog dogovora Savjet ministara je zadužilo statističke institucije da započnu s pripremama za provođenje popisa.

Usvajanje zakona o popisu stanovništva uslov je iz dokumenta Evropsko partnerstvo.  Prema akcijskom planu Savjeta ministara za provođenje obaveza iz Evropskog partnerstva, ovaj zakon trebao bi biti usvojen iduće godine. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE