• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Traganje za nestalima prioritet

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je danas da traganje za nestalim vojnicima i civilima treba da bude prioritetan zadatak cijelog društva.

 Kuzmanović: Traganje za nestalima prioritet Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas u Banja Luci, u razgovoru sa predstavnicima Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica, da traganje za nestalim vojnicima i civilima u regionu treba da bude prioritetan zadatak cijelog društva i da taj proces treba da bude efikasniji.

Predstavnici Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica upoznali su predsjednika RS sa procesom i rezultatima u traženju nestalih lica u regionu i problemima s kojima se susreću, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

Kuzmanović je naveo da je potrebno da proces traženja nestalih bude efikasniji i podržao sve aktivnosti koje će pomoći da se što prije utvrdi sudbina nestalih lica i prekine neizvjesnost u kojoj njihove porodice godinama žive.

"Traganje za nestalim vojnicima i civilima treba da bude prioritetni zadatak, ne samo institucija i nevladinih organizacija na entitetskom i državnom nivou koje se bave ovom problematikom, već i društva u cjelini", navedeno je u saopštenju.

Kuzmanović je rekao da je osnovno ljudsko pravo porodica da saznaju sudbinu svojih nestalih članova i da je pravna i moralna obaveza predstavnika svih nivoa vlasti da im pomognu da to pravo i ostvare.

Predsjednik RS je naveo da se radi o bolnom pitanju za čitav region i da je svaka saradnja, koordinacija i razmena informacija izmedju predstavnika vladinog i nevladinog sketora poželjna i dobrodošla kako bi se riješilo pitanje nestalih lica.

"Traganje za nestalim licima treba biti rješavano kao humanitarno i pravno pitanje, bez politizacije koja samo može nepotrebno usporiti ovaj proces", rekao je Kuzmanović, dodajući da su institucije RS učinile sve da proces traganja za nestalim licima bude što efikasniji.

On je dodao da u tom svjetlu treba posmatrati i formiranje Operativnog tima RS za traženje nestalih lica, koji saradjujući sa drugim nevladinim i vladinim organizacijama, medju kojima je i Institut za nestale BiH, treba da pomogne u traženju i identifikaciji nestalih lica u BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE