• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državni zakoni bez koncenzusa

Parlamentarci BiH nisu usvojili prijedloge razmatranih zakona pa su upućeni na usaglašavanje kolegijumu ovog doma

 Državni zakoni bez koncenzusa Izvor: MONDO

Većina zakonskih prijedloga razmatranih na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upućena je na usaglašavanje kolegijumu ovog doma, zbog nepostojanja potrebnog broja glasova iz jednog od entiteta.

Na usaglašavanje su upućeni Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, kojim se predviđa zaštita svjedoka u krivičnim postupcima pred sudovima u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Savjet ministara predlagač je dopune Zakona o staroj deviznoj štednji kojom bi se štedišama dala dodatna dva mjeseca za verifikaciju stare devizne štednje.

Kolegijumu su upućeni na usaglašavanje i zahtjevi za razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Predstavnički dom usvojio je na 39. sjednici Prijedlog zakona o klasifikovanju djelatnosti u BiH, kojima se klasifikacija u BiH usklađuje sa statističkom nomenklaturom u EU.

Usvojeni su i principi Prijedloga zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti djece i maloljetnika i zaključak da se o ovom zakonskom prijedlogu održi javna rasprava.

Na prijedlog poslanika SDS-a Save Erića, Predsjedništvo BiH zaduženo je da Predstavničkom domu dostavi izvještaj o svojim troškovima.

Poslanici su usvojili zaključke Komisije za saobraćaj i komunikacije da Upravni odbor BHRT preduzme mjere za prevladavanje stanja u ovoj kući utvrđenog u revizorskim izvještajima za 2005. i 2006. godinu i da sačini sanacioni program i program razvoja za iduću godinu.

Nije podržan prijedlog zaključka da je Upravni odbor u nelegalnoj proceduri smijenio generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića i da se stavi van snage odluka o imenovanju v.d. generalnog direktora.

Inicijativa Branka Dokića da Predstavnički dom na nekoj od sljedećih sjednica raspravlja o istupima tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN i Parlamenarnoj skupštini Savjeta Evrope, upućena je kolegijumu na usaglašavanje.

Poslanici su prihvatili inicijativu Remzije Kadrića iz Stranke za BiH za vođenje rasprave na nekoj od narednih sjednica o zaključcima Narodne skupštine RS u vezi s navedenim Silajdžićevim istupima.

Dokićevu inicijativu podržali su poslanici stranaka iz RS, ali i Stranke za BiH koji smatraju da predsjedniku njihove stranke Harisu Silajdžiću treba dati priliku da u Parlamentarnoj skupštini ponovi stavove izrečene sa govornica u Njujorku i Strazburu.

Predstavički dom danas bi trebalo da počne i 40. sjednicu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE