• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo "zataškuje" sporazum Karadžić-Holbruk?

Tužilaštvo Haškog tribunala smatra i ako je postojao sporazum o imunitetu Karadžića da on ne bi imao pravnu važnost za sadašnji proces.

 Tužilaštvo "zataškuje" sporazum Karadžić-Holbruk? Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u srijedu od Sudskog vijeća da odbaci zahtjev kojim je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tražio da se objelodani njegov sporazum za nekadašnjim američkim mirovnim posrednikom Ričardom Holbrukom.

U odgovoru Tužilaštva se navodi da "čak i ako bi navodni sporazum o imunitetu postojao, on ne bi imao pravnu važnost za sadašnji proces" i prema tome "ne bi spadao u okvir pravila" na koja se Karadžić pozivao u svoj dopisu.

Kao drugi osnov za protivljenje, Tužilaštvo navodi da su kategorije dokumenata navedene pod pojedinim tačkama Karadžićevog zahtjeva "preširoko formulisane".

"Navodni sporazum, čak i ako bi bio dokazan, ne bi imao pravnog efekta pred ovim tribunalom. Zbog toga informacije koje se odnose na navodni sporazum o imunitetu nisu materijal za pripremu Karadžićeve odbrane i ne mogu ukazivati na Karadžićevu nevinost ili ublažiti njegovu krivicu", navodi se u dokumentu Tužilaštva.

U dokumentu se dodaje da "čak i ako bi Tužilaštvo posjedovalo materijal o navodnom sporazumu, ono ne bi bilo obavezno da mu taj materijal preda u skladu sa pravilima suda" koja se odnose na oslobađajući materijal.

U dodatku ovog zahtjeva nalazi se pismo tužioca Alena Tigera Karadžiću od 23. oktobra, u kojem se ističe da Tužilaštvo shvata da je pravni efekat navodnog sporazuma pitanje o kojem treba da odluči Sudsko vijeće, te da će, ukoliko se ne prihvati stav optužbe, ono prilagoditi svoj pristup objelodanjivanju u skladu s tim.

Tužilac na kraju iznosi uvjeravanja da će nastaviti da objelodanjuje sav materijal u posjedu Tužilaštva koji ukazuje na nevinost, ublažava krivicu ili utiče na kredibilitet dokaza optužbe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE