• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet za implementaciju mira o reformama u BiH

U Briselu je održan prvi dio sastanka lidera BiH i članova UO PIK na kojem će biti riječi o napretku BiH i putu ka EU

 Savjet za implementaciju mira o reformama u BiH Izvor: MONDO

Članovi Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira sastali su se u srijedu naveče u Briselu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Miloradom Dodikom i Nedžadom Brankovićem te liderima šest vladajućih stranaka u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je za Srnu da su "za uspjeh BiH potrebni dijalog, konsenzus i politički dogovor, koji će počivati na Ustavu i ustavnim rješenjima".

On je nakon prvog dana zasjedanja Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u Briselu naveo da je "potrebno shvatiti da se promjene moraju desiti u BiH, te da je to stvar na kojoj se mora raditi".

Špirić je istakao da je "moguća evolucija sistema u BiH koja počiva na bazi dogovora i konsenzusa" i dodao da "oni koji vjeruju da su mogući revolucionarni preokreti koji će u BiH stići izvana - pokušavaju sve da BiH bude `kontrolisani ćorsokak`".

"Večeras je bila prilika da lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu i premijeri govore o situaciji u BiH, o izazovima, napretku i da odgovaraju na pitanja, a vidjeće se kakvi će biti zaključci PIK-a",
rekao je Špirić u telefonskom javljanju Srni.

On je naveo da su "svi na sastanku govorili iz svog ugla, a to zapravo govori koliko su i dalje udaljeni politički stavovi o bitnim pitanjima", te da je "atmosfera bila tolerantna".

"Govorili smo o dogovoru koji su postigli lideri političkih partija, a koji podržavaju SNSD, HDZ BiH, SDA i PDP, a prema kome rezervu ima HDZ 1990, a potpunu rezervu Haris Silajdžić" - dodao je Špirić i zaključio da "ne postoji alternativa dogovoru" .

Sastanak je počeo obraćanjem Špirića, Dodika i Brankovića, koji su iznijeli svoje stavove o tome zašto je umjesto reformi u BiH na sceni nacionalistička retorika, te zašto umjesto konsenzusa o ključnim ciljevima zemlje postoji situacija u kojoj reforme stoje.

Očekuje se da će PIK potvrditi ono što visoki predstavnik Miroslav Lajčak od njih traži, a to je da niko ne dovodi u pitanje odlazak visokog predstavnika dok ne budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova postavljeni u februaru.

PIK će u četvrtak u nastavku zasjedanje razmotriti napredak koji je BiH postigla u pravcu ispunjavanja pet ciljeva koji su postavljeni u februaru ove godine, kao i trenutnu političku situaciju u zemlji.

Savjet za provođenje mira ponovio je na zasjedanju u februaru ove godine da je dugoročni cilj da BiH bude mirna država, sposobna da opstane i koja se nepovratno kreće prema evropskim integracijama.

Ciljevi koje vlasti u BiH moraju riješiti prije tranzicije su prihvatljivo i održivo rješenje pitanja podjele imovine između države i drugih nivoa vlasti, pitanje vojne imovine, potpunu implementaciju finalne arbitražne odluke za Brčko, kao i pitanja fiskalne održivosti i jačanja vladavine zakona.

Osim ovih ciljeva, PIK se saglasio da prije tranzicije treba ispuniti dva uslova - potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje pozitivne ocjena PIK-a o situaciji u BiH, zasnovana na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da PIK na ovoj sjednici, najvjerovatnije, neće donositi nikakve posebne odluke u vezi sa perspektivom OHR-a u BiH.

Radojičić je naveo da će na sjednici biti elaboriran napredak u ostvarivanju pet ciljeva i dva uslova, te dodao da treba očekivati i stav nove američke administracije o perspektivi OHR-a u BiH, dodajući da bi zbog toga predstojeće zasjedanje Savjeta, vjerovatno, trebalo da bude tranziciona sjednica na kojoj će se razmatrati ova pitanja.

On smatra da će, vjerovatno, biti odgođene za februar ili mart kada će biti održana ključna sjednica Savjeta.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne očekuje da će na sjednici PIK-a biti donesena odluka o gašenju OHR-a i nada se da će sastanak u Briselu biti "prilično rutinski".

Ivanić je rekao Srni da bi odluka o gašenju OHR-a mogla uslijediti u februaru ili martu iduće godine, kada bude konstituisana nova administracija u SAD.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić očekuje da će članovi Upravnog odbora PIK-a podržati sporazum koji je postignut 8. novembra u Prudu, te dati podsticaj nastavku daljeg dogovaranja i sporazumijevanja političkih snaga u BiH.

"Očekujem da će članovi Savjeta za implementaciju mira dati podsticaj implementaciji Dejtonskog sporazuma i daljem političkom dogovaranju. Takođe, očekujem da se PIK uključi u procese koji mogu da daju odgovore na preostala pitanja koja su sporna u BiH", rekao je Tihić za Srnu.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević rekao je da je stav Stranke za BiH da OHR još treba da ostane u BiH, dodajući da će period ostanka OHR-a na ovim prostorima biti što kraći ako se ubrzaju aktivnosti na realizaciji pitanja koja imaju šanse.

HDZ BiH zastupaće na sastanku Uprvanog odbora PIK-a stav da se što prije ide u operacionalizaciju onoga što su dogovorili stranački lideri u Prudu kod Odžaka 8. novembra - izjavio je Srni porparol ove stranke Mišo Relota.

''Taj dogovor je veliki iskorak, jer je postojala opasnost da međunarodna zajednica digne ruke od BiH. Ovaj sporazum pokazuje ozbiljnost i želju da se aktivnije krene u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', dodao je Relota i potvrdio da će ovu stranku u Briselu predstavljati njen predsjednik Dragan Čović.

Iz HDZ-a 1990 kažu da su njihovi stavovi poznati i da se, kada je riječ o poziciji OHR-a u BiH, zalažu da OHR mora ostati bar do okončanja ustavnih promjena.

''Kada je u pitanju Ustav naša poruka će biti da pregovori počnu što prije i završe se prije idućih izbora 2010.", rekao je portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE