• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Dejton najbolje rješenje za BiH

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je balans uspostavljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolje rješenje za BiH i danas.

 Dodik: Dejton najbolje rješenje za BiH Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je balans uspostavljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prije 13 godina i danas najbolje rješenje za BiH te da ovaj sporazuma treba da bude osnov za pregovore o ustavnim promjenama u BiH.

"Radi stabilnosti BiH potrebno je sačuvati Dejton. Srpska i BiH, s dejtonskim uređenjem, ulaze u jednu novu fazu na evropskom putu. Neke stvari ćemo moći da dogovorimo, neke nećemo, ali važno je da svi politički akteri znaju sve i da se potrude da nađu kompromis", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Dodik je dodao da se, nažalost, dobar dio vremena poslije Dejtona u BiH živjelo u uslovima protektorata u kojima su visoki predstavnici mnogo puta zadirali u sam sporazum, nametali zakone i odluke i oduzimali nadležnosti Srpske u korist BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ocijenio je da je Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma ikada potpisanih, bez obzira na sva osporavanja, kritike i nezadovoljstvo nekada zaraćenih strana.

Radojičić je dodao da se i danas različito tumači Dejton, ali da su, ipak, suština i osnov Dejtonskog sporazuma provedeni u BiH.

Republika Srpska u petak slavi godišnjicu potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za BiH u vojnoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine, kojim je okončan četvorogodišnji rat na ovim prostorima.

Član tadašnje delegacije srpskih eksperata u Dejtonu Vladimir Lukić izjavio je da BiH ima mogućnost da opstane samo na suštinskim dejtonskim osnovama, dok bi svako drugo rješenje bilo protiv cijele zemlje.

" Ako srušimo osnove Dejtonskog sporazuma srušićemo BiH", rekao je Lukić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE