• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: "Više-manje" Brisela u BiH!

U Briselu nastavljen drugi dio zasjedanja Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BiH.

 Špirić: "Više-manje" Brisela u BiH! Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola smatra da političke elite moraju donositi odluke koje će obezbijediti evoluciju sistema, a ne čekati revolucionarne promjene koje bi u BiH trebalo da stignu izvana.

"Vrijeme je da shvatimo da bi promjene trebalo da stignu iz BiH, a ne u BiH, te da svoje ponašanje uskladimo sa tim", rekao je Špirić u obraćanju na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH u Briselu.

Navodeći da je poznato da će sljedeće godine "biti više Brisela, odnosno EU, u BiH", on je upitao da li će to biti dovoljno za konačan uspjeh.

"Mislim da neće. Mi u BiH moramo mnogo više pažnje posvetiti zajedničkoj viziji unutar BiH koja bi značila ubrzanje njenog puta ka EU. Postoji samo jedan način, a to je ostvariti dijalog i razgovor o svim otvorenim pitanjima, jer je svaki sporazum u BiH poziv na širi dogovor i ispunjavanje obaveza kako bi BiH uspjela u interesu svih" , smatra Špirić.

Upravni odbor Savjeta trebalo bi da usvoji neku vrstu memoranduma o znatno većem uplivu Evropske unije na razvoj u BiH, na temelju nove strategije za BiH koju su predložili visoki predstavnik EU Havijer Solana i komesar za proširenje EU Oli Ren.

Planirano je da poslije podne visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak održi konferenciju za novinare.

Poslije prvog dijela sastanka Upravnog odbora Savjeta sa premijerima centralne vlade i entiteta i prvaka bosanskohercegovačkih vladajućih stranaka, zaključeno je da će EU uskoro biti mnogo više angažovana u BiH, ali i da ključne promjene mogu doći samo iznutra.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE