• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH (ne) mora da "isplati" Srpsku

Za Federaciju tužba Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS "neosnovana"!

 FBiH (ne) mora da "isplati" Srpsku Izvor: MONDO

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Perica Jelečević rekao je da Federacija ne strahuje da će Republici Srpskoj morati da isplati 200 miliona KM po tužbi Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS protiv federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, jer je ta tužba "neosnovana".

"Tužba Fonda PIO RS je neosnovana, što je utvrdio sud u Mostaru. Fondu PIO RS nije načinjena nikakva šteta, jer taj fond nije isplaćivao ništa što je nezakonito. Isplaćivali su penzije u skladu sa zakonom u RS", rekao je Jelečević za banjalučki "Glas Srpske".

Jelečević smatra da bi, polazeći od ustavne pozicije penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, samo mijenjanje zakonodavstva u oba entiteta dovelo u ravnopravan položaj korisnike penzije koji su penzije ostvarili do 1992. godine u nekadašnjoj Socijalističkoj republici BiH.

Direktor Fonda PIO RS Zoran Mastilo ponovio je da je tužba ovog fonda osnovana, utemeljena na pravnim činjenicama i čvrstim dokazima, zbog čega smatraju da će Vrhovni sud Federacije BiH, u postupku revizije koju su tražili još u aprilu ove godine, preinačiti prethodnu presudu suda u Mostaru i presuditi u korist RS.

On je rekao da Jelečevićev komentar predstavlja očigledan primjer političkog pritiska na pravosuđe u tom entitetu.

Mastilo je napomenuo da je federalni ministar rada i socijalne politike ranije razmišljao "ozbiljno, argumentovano i pravno učtivo", jer je bio svjestan da su činjenice nedvosmisleno na strani Fonda PIO RS, ocijenivši da je do "promjene ploče" došlo zbog "bojazni od bankrota Federacije BiH".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE