• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki i "specijalci" Srpske traže teroriste u BiH

"Svjetske obavještajne agencije sve zabrinutije što radikalni islamisti regrutuju nove teroriste među maloljetnom djecom."

 Američki i "specijalci" Srpske traže teroriste u BiH Izvor: MONDO

Predstavnici "NEFA faundejšn", jedne od vodećih američkih organizacija koje se bave pitanjima globalnog terorizma, već nekoliko dana razgovaraju sa čelnicima MUP-a Republike Srpske u želji da prikupe što više informacija o mreži islamskih terorista u BiH, piše "Press RS".

Pozivajući se na odlično obaviješteni izvor, list navodi da su se teme razgovora odnosile na radikalne islamske pokrete koji djeluju na teritoriji BiH, a da je Amerikance naročito zanimala zloupotreba djece za terorističke napade.

"Američke stručnjake zanimale se sve mogućnosti djelovanja islamskih terorista na ovom području, kao i aktivnosti koje službe bezbjednosti provode s ciljem sprečavanja potencijalnih terorističkih napada koji se pripremaju u BiH", kaže sagovornik lista iz obavještajnih struktura BiH.

Ovaj dnevnik navodi da je Stejt department uputio eksperte "NEFA" na MUP RS, kao najpouzdanijeg sagovornika, a čiji zvaničnici nisu željeli da otkrivaju detalje sa zajedničkih sastanaka.

Podatke "NEFA" koriste CIA i FBI, ali i mnoge druge obavještajne agencije u svijetu. Ova organizacije je osnovana poslije napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, a cilj joj je da spriječi buduće tragedije i napade u SAD, ali i izvan granica te zemlje.

Ekspert za antiterorizam Darko Trifunović tvrdi da su svjetske obavještajne agencije sve zabrinutije zato što radikalni islamisti regrutuju nove teroriste među maloljetnom djecom.

"Njima se od malih nogu usađuju ekstremne ideje, a kada stasaju do tinejdžerskog doba već su spremni na sve, pa i na samoubilačke napade. Pitanje je dana kada ćemo čuti za nekog novog Mirsada Bektaševića, dvadesettrogodišnjaka koji je u Sarajevu pripremao teroristički napad na još nepoznat cilj, ali je osujećen i osuđen na 15 godina zatvora", kaže Trifunović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE