• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novković: Konkretizovati prijavu protiv Tužilaštva

Logoraši Srpske mogu da "tuže" Tužilaštvo, ali samo u konkretnom slučaju!

 Novković: Konkretizovati prijavu protiv Tužilaštva Izvor: MONDO

Predsjednik VSTS-a Milorad Novković rekao je da se Savez logoraša Republike Srpske (RS) može  obratiti Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) u vezi sa radom Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta o zločinima nad Srbima, ali samo ako  da podnese  konkretnu prijavu protiv određene ličnosti.

"Savez logoraša RS trebalo bi da podnese konkretnu prijavu, bilo protiv glavnog tužioca, njegovog zamjenika, šefa određenih odjeljenja ili pojedinačno protiv nekog tužioca. Ne može se obratiti uopšteno protiv Tužilaštva", rekao je Novković za Srnu u Bijeljini.

On je potvrdio da će VSTS, putem Kancelarije disciplinskog tužioca, razmatrati tu prijavu čim ona bude podnesena.

Savez logoraša RS najavio je ranije da će VSTS-u BiH podnijeti prijavu protiv Tužilaštva BiH zbog neažurnosti i neefikasnosti u procesuiranju predmeta o zločinima počinjenim nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić najavio je da će logoraši iz RS blokirati zgradu Suda BiH ukoliko u narednih 15 dana nadležni u Sudu i Tužilaštvu BiH ne kažu da li će iko odgovarati zbog zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom rata u BiH.

Prema njegovim riječima, glavni tužilac Haškog tribunala Srež Bramerc potvrdio je da je Hag još u oktobru 2004. godine Sudu BiH vratio 300 predmeta o zločinima nad srpskim narodom.

Novković je još rekao je da nisu postignuti dovoljni rezultati u rješavanju predmeta ratnih zločina u BiH i da je zbog toga u toku izrada strategije za njihovo procesuiranje.

Novković smatra da će, kada bude usvojena ova strategija, te predmete procesuirati Sud BiH, Tužilaštvo BiH, kao i sudovi i tužilaštva entiteta i Brčko distrikta.

"Ova strategija rezultat je toga što nije postignuta dovoljna ažurnost i ono što je predviđeno za procesuranje ratnih zločina", izjavio je Novković novinarima u Bijeljini, na sjednici VSTS-a.

On je rekao je da je reforma pravosuđa u BiH u nekim segmentima dala izuzetne rezultate, ali da to nije postignuto u oblasti ažurnosti sudova, te dodao da će VSTS-a nastojati da i to bude ostvareno.

Novković je naveo da rad sudova u BiH najviše opterećuju predmeti iz građanske oblasti, kao što su privredni sporovi, građanske parnice i komunalni predmeti.

On je naglasio da je reforma pravosuđa postigla izuzetno dobre rezultate kada je riječ o izboru sudija i tužilaca, uspostavljanja njihove odgovornosti i kodeksu ponašanja sudske etike.

Novković je rekao da je sjednica VSTS-a u Bijeljini jedna od tri zasjedanja koja se tokom godine održavaju izvan Sarajeva i naglasio da je pravosuđe Bijeljine za RS i BiH vrlo značajno, jer se u ovom gradu nalaze Osnovni sud, Okružni sud i Okružno tužilaštvo sa impozantnim brojem predmeta.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE