• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži sastanak sa novinarkom

Radovan Karadžić zatražio od predsjednika Tribunala da mu dozvoli kontakt sa novinarkom holandskog lista "Revu".

 Karadžić traži sastanak sa novinarkom Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od predsjednika Haškog tribunala da mu dozvoli kontakt sa novinarkom holandskog lista "Revu" Zvezdanom Vukojević kako bi javno odgovorio na "demonizaciju" u medijima.

Karadžić, koji je optužen za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992-95, od predsjednika Robinsona traži da preinači odluku sudskog sekretarijata kojom mu je uskraćen kontakt sa holandskom novinarkom.

U danas objavljenom pisanom podnesku, Karadžić precizira da je sredinom oktobra zatražio od sudskog sekretarijata dozvolu da u pritvoru Tribunala primi novinarku Zvezdanu Vukojević kako bi mogao da javno odgovori na "demonizaciju" kojom su ga, tvrdi, "tokom mnogo godina" u medijima izlagali Tužilaštvo, SAD i njihov bivši izaslanik Ričard Holbruk.

Sekretarijat suda je 11. novembra odbio taj Karadžićev zahtjev iz bezbjednosnih razloga, ali i zato što se "ne može isključiti mogućnost senzacionalističkog izvještavanja, što bi, po mišljenju sekretara, moglo imati negativne posljedice po Karadžića, ometati sprovodjenje pravde i na drugi način potkopati Tribunalov mandat".

Karadžićeva odbrana, u podnesku sudiji Robinsonu, ocjenjuje da je takva odluka "nerazumno ograničavanje prava na slobodu govora" i kršenje ljudskih prava.

Odbrana se poziva na Konvenciju UN o gradjanskim i političkim pravima koja garantuje svima pravo na slobodu izražavanja, ukoliko ne ugrožavaju prava drugih i ne narušavaju nacionalnu bezbjednost ili javni red, moral i zdravlje.

Navodeći brojne primjere i sudske odluke, Karadžić je naznačio da slobodu govora u SAD uživaju i osobe osudjene za zločine, a da on mora imati isto pravo, tim prije što je postupak protiv njega u pretprocesnoj fazi i uživa pretpostavku nevinosti.

Odbrana tvrdi i da tokom 14 godina postojanja Tribunala optuženima nijednom nije odobreno da daju intervju, što je u SAD "nečuveno".

Od predsjednika Tribunala, Karadžić zato traži da preinači odluku sekretara i omogući mu da da intervju holandskoj novinarki Zvezdani Vukojević koja, kako precizira, piše za nedeljnik Revi, ali i saradjuje sa Bi-Bi-Sijem.

Karadžić je u pritvoru Haškog tribunala od 30. jula ove godine. Uhapšen je 21. jula u Beogradu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE