• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal: Sporazum sa Holbrukom nebitan

Tužioci Haškog tribunala ocijenili su danas da je navodni sporazum Karadžić-Holbruk "pravno nebitan", čak i da postoji.

 Tribunal: Sporazum sa Holbrukom nebitan Izvor: MONDO

Tužioci Haškog tribunala ocijenili su danas da je "pravno nebitan", čak i da postoji, sporazum kojim je izaslanik SAD Ričard Holbruk navodno garantovao imunitet pred Tribunalom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

"Čak i da je materijal u vezi sa navodnim sporazumom o imunitetu postojao, bio bi pravno nebitan u postupku" protiv Karadžića, naznačio je tužilac Alan Tiger u odgovoru na Karadžićev zahtjev da mu se dostave svi podaci i dokumenti koje Tužilaštvo ima o
tom sporazumu.

Karadžić, optužen za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992-95, zatražio je, početkom novembra, da sudsko vijeće obaveže Tužilaštvo da mu dostavi te materijale.

U odgovoru, tužilac Tiger je naglasio da informacije o navodnom sporazumu nisu važne za pripremu Karadžićeve odbrane, zato što "ne mogu sugerisati da je Karadžić nevin ili umanjiti njegovu krivicu".

Tužilac podsjeća da je Karadžić prvo u podnescima tvrdio da mu je Holbruk obećao imunitet u ime SAD, a kasnije da je Holbruk djelovao u ime "medjunarodne zajednice", te da se Holbrukovo navodno obećanje "može pripisati Haškom tribunalu" i UN.

"Čak i kada bi se uvažile te nove Karadžićeve tvrdnje o izvoru Holbrukovih ovlašćenja, navodni sporazum o imunitetu bi i dalje bio bez pravnog efekta pred Tribunalom zato što medjunarodno pravo zabranjuje davanje amnestije osobama optuženim za najteže kršenje
medjunarodnog krivičnog prava", podvukao je zastupnik optužbe.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdio je, otkako je ljetos uhapšen i izručen Tribunalu, da mu je Holbruk u ljeto 1996. obećao da neće biti uhapšen i prebačen u Hag, ako se povuče iz javnog života.

Uz zahtjeve da mu Tužilaštvo objelodani sve materijale o tom sporazumu koje ima, Karadžić je precizirao da su mu ti dokumenti potrebni kako bi podnio zahtjev za odbacivanje optužnice.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i širom BiH, kao i za druge zločine 1992-95. Uhapšen je u Srbiji krajem jula, a u pojavljivanju pred sudijom odbio je da se izjasni o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmjenjene optužnice, koji sudsko vijeće još nije potvrdilo.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE