• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU strahuje za institucije BiH

EU strahuje da će slabe centralne institucije u BiH popustiti pod pritiskom pojačanih političkih tenzija i nacionalističke retorike, piše FT.

 EU strahuje za institucije BiH Izvor: MONDO

EU strahuje da će slabe centralne institucije u Bosni popustiti pod pritiskom pojačanih političkih tenzija i nacionalističke retorike medju glavnim bošnjačkim i srpskim političkim strankama u ovoj zemlji, piše današnji "Fajnenšel tajms".

Zbog toga, povodom juče započetih pregovora o ukidanju položaja visokog predstavnika u BiH, šef spoljne politike EU Havijer Solana i komesar za proširenje EU Oli Ren predlažu da se medjunarodna kancelarija u Bosni već sljedeće godine zamijeni jačim prisustvom EU, a ovu ideju podržavaju i Rusija i bosanski Srbi, piše ovaj list.

Američki zvaničnici takodje žele da EU preuzme veću odgovornost za Bosnu, ali istovremeno strahuju da bi situacija u ovoj zemlji mogla da preraste u još jednu u nizu medjunarodnih kriza i tako optereti početak mandata Baraka Obame.

Jedan neimenovani evropski zvaničnik smatra da EU ne bi trebalo da preuzme veću odgovornost u Bosni, izuzev u smislu da ima ovlašćenja koja bi se koristila tek u slučaju krajnje nužde, a u skladu sa kojima bi intervenisala, recimo, ukoliko je jedinstvo zemlje ugroženo, navodi se u "Fajnenšel tajmsu".

Evropski zvaničnici ističu da političari u Bosni tek treba da pokažu da su tolerantni i posvećeni korjenitim reformama, što je neophodno da bi zemlja odlučno krenula ka članstvu u EU, zaključuje se u listu "Fajnenšel tajms".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE