• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR još ostaje u BiH

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) pozdravio je na sjednici dogovor lidera u Odžaku. Odlučeno je i da OHR i dalje ostaje u BiH!

 OHR još ostaje u BiH Izvor: MONDO

Upravni odbor PIK-a podsjeća vlasti na odluku koju je donio na sastanku održanom 27. februara da, prije tranzicije OHR-a u EUSR, vlasti u BiH moraju ispuniti pet ciljeva i dva uslova.

"Dok Upravni odbor PIK-a ne utvrdi da su pet ciljeva i dva uslova ispunjeni, OHR ostaje i nastavlja da izvršava svoj mandat u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, osiguravajući puno poštivanje mirovnog sporazuma", navodi se u Deklaraciji.

Upravni odbor izrazio je punu podršku visokom predstavniku u njegovim naporima da ostvari puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i traži od svih nivoa vlasti u BiH da u tom smislu u potpunosti osiguraju ispunjavanje ovih obaveza.

Navodi se da će OHR nastaviti da osigurava puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, te da nadgleda napredak u vezi sa pet ciljeva i dva uslova, a Upravni odbor PIK-a će konstantno razmatrati situaciju.

Pozdravljena je namjera potpisnika izjave iz Odžaka da se pitanju ustavnih reformi posvete na pragmatičan način. Upravni odbor ohrabruje aktere u BiH da se pridruže tom konsenzusu i pozivaju ove tri političke partije da traže širu saglasnost.

Upravni odbor PIK izražava zadovoljstvo, jer odredbe tog dogovora nude potencijal za brzo rješavanje ciljeva i uslova koji su postavljeni za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Lideri tih političkih partija, takođe, su se dogovorili da će riješiti pitanja vezana za popis", navodi se u Deklaraciji.

Apeluje se da se ovim prijedlozima da konkretan oblik u skladu sa dogovorenim ciljevima Savjeta za provođenje mira o kojima su diskutovale i usvojile ih nadležne institucije BiH i pozdravlja sjednica Savjeta ministara od prošle sedmice kao prvi korak.

U Deklaraciji se navodi da Upravni odbor PIK-a izražava duboku zabrinutost povodom čestih osporavanja ustavnog poretka BiH, i posebno, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te postojanja Republike Srpske kao jednog od dva entiteta u skladu sa Ustavom BiH.

Upravni odbor Savjeta je podvukao da su obraćanja zvaničnika BiH u ime institucija BiH koja ne odražavaju dogovorene stavove tih institucija štetna i neprihvatljiva.

"Ovakvo ponašanje, koje direktno utiče na političku situaciju i dodatno otežava postizanje kompromisa, mora prestati", navodi se u Deklaraciji.

Upravi odbor PIK-a izražava duboku zabrinutost zbog razvoja političkih događaja od posljednjeg sastanka održanog 25. i 26. juna i konstatuje da je od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 16. juna bilo vrlo malo pomaka u reformama, a etnički interesi i pitanja koji se odnose na nivoe vlasti ispod državnog dominirali su nad pitanjem evropskih integracija.

Retorika podjele, kojom su se osporavali suverentet i ustavni poredak BiH, kao i autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora PIK-a koristi se često, što dalje podriva povjerenje među narodima i temelje države.

Suprotno prethodnim komnikeima i deklaracijama PIK-a, bilo je nekoliko pokušaja da se ponište prethodno dogovorene reforme, kao i nedostatak podrške državnim institucijama, navodi se u Deklaraciji.

"Nadležnost organa za provođenje zakona i pravosudnih institucija na državnom nivou da u potpunosti djeluju unutar RS ne smije se osporavati i treba biti u potpunosti i bezuslovno ispoštovana", navodi se u Deklaraciji.

Upravni odbor PIK-a pozdravlja čvrsto opredjeljenje koje je dao premijer RS Milorad Dodik da će u potpunosti, cjelovito i bezuslovno ispuniti svaki sudski nalog u pogledu dostavljanja dokumentacije direktno državnom tužilaštvu.

PIK poziva Dodika da ovo opredjeljenje odmah realizuje i navodi da će pratiti dalji razvoj situacije u vezi sa ovim pitanjem.

Od svih organa i zvaničnika u BiH, uključujući i RS, PIK traži da u potpunosti sarađuju sa institucijama BiH, uključujući saradnju sa agencijama za provođenje zakona, te obezijede neometano izvršavanje njihovih nadležnosti u cijeloj BiH u skladu sa zakonom.

Dešavanja tokom protekle dvije i po godine ukazuju na neuspjeh vlasti BiH i političkih lidera da iskoriste priliku i dokažu da su sposobni da zemlju vode ka napretku i pokažu svoje zalaganje za poštivanje odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIK-a pozdravlja spremnost EU da preuzme značajniju ulogu u BiH nakon tranzicije Kancelarije visokog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

U Deklaraciji se pozdravlja ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pozdravlja se i hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića i pozivaju nadležne vlasti BiH da ispune obaveze u skladu sa međunarodnim pravom da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom, tako što će bez odlaganja pomoći u hapšenju preostalih haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića, te razbijanjem mreža njihovih pomagača, kao i rješavanjem pitanja zaštite svjedoka.

Upravni odbor naglašava da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojim će se suprotstaviti destruktivnim tendencijama, te da neće dozvoliti pokušaje podrivanja Ošteg okvirnog sporazuma za mir, bilo da oni dolaze iz ili izvan zemlje.

Sljedeći sastanak političkih direktora će se održati u Sarajevu 25. i 26. marta naredne godine.

I Stejt department podržao sporazum


Američki Stejt department podržava sporazum iz Odžaka i želi da bude proveden, izjavio je Srni predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da SAD podržavaju ono što dogovore strane u BiH i da će u tom pogledu dati podršku imlementaciji sporazuma iz Odžaka, koji je 8. novembra predsjednik SNSD-a postigao sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Tokom susreta bilo je riječi i o evrpskim integracijama i ispunjavanju uslova. Dio sporazuma iz Odžaka rješava više važnih stvari, a to je da ispunjavanje uslova iz kominikea Savjeta za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a, te pitanja Brčko distrikta i državne imovine", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni

On je istakao da su ova pitanja važna za evropsko partnerstvo u pogledu ispunjavanja preduslova da bi se išlo dalje ka EU.

(SrnaMONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE