• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija za transformaciju OHR-a

Predsjednik Narodne skupštine RS i visoki ruski zvaničnici ocijenili su da uloga visokog predstavnika u BiH treba da bude transformisana

 Rusija za transformaciju OHR-a Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i visoki ruski zvaničnici ocijenili su u Moskvi da uloga visokog predstavnika u BiH treba da bude transformisana, a da nova uloga EU u BiH daje mogućnost i potebu saradnje sa zainteresovanim zemljama, kao što je Ruska Federacija.

Radojičić, koji boravi u višednevnoj posjeti Rusiji, u razgovoru sa prvim zamjenikom predsjednika Savjeta Federacije Aleksandrom Toršinom postignut je visok stepen saglasnosti o pitanjima međunarodne uloge u BiH.

Naglašeno je da između parlamenata treba razmijeniti informacije o zakonima koji se tiču stranih ulaganja i podstaći ekonomsku saradnju RS i Ruske Federacije, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS.

Tokom susreta istaknuta je mogućnost da naredne godine u Banjaluci bude organizovana parlamentarna i privredna posjeta ruskih zvaničnika, te da se međusobno razmjenjuju informacije u multilateralnim organizacijama, kao što su Ssavjet Evrope i OEBS.

"Prijateljski odnosi i razumijevanje koji postoje između Banjaluke i Moskve treba da budu konkretizovani parlamentarnom, ekonomskom i kulturnom saradnjom", konstatovali su Radojičić i Torišin.

Predsjednik Narodne skupštine RS i zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimir Titov razgovarali su o sjednici Savjeta za provođenje mira i mandatu međunarodne zajednice u BiH.

Na sastanku je istaknuto da podrška evropskom putu BiH i članstvu u EU nije smetnja za razvijanje svestranih odnosa RS i BiH sa Ruskom Federacijom.

Radojičić i Titov ocijenili su da mandat visokog predstavnika u BiH treba promijeniti i da o tome Savjet bezbjednosti treba da donese odluku, te da nova evropska strategija za BiH daje mogućnost i potrebu učešća i drugih zainteresovanih subjekata, a Ruska Federacija to jeste.

Početak rada Rafinerije nafte u Brodu ocijenjen je kao pozitivan primjer koji treba da podstakne druga ulaganja u privredu RS, na čemu treba da rade vlade, parlamenti i privrednici obe zemlje.

Ocijenjeno je da regionalni odnosi na Balkanu prolaze kroz složenu fazu, punu međusobnih otvorenih pitanja, te da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova izazvala dodatno usložavanje odnosa u regionu i cijeloj Evropi.

Sagovornici su konstatovali da će naredna godina biti važna u uspostavljanju novih evropskih i globalnih bezbjednosnih politika i odnosa važnih međunarodnih faktora o kritičnim pitanjima, kao što su regioni Balkana i Kavkaza.

Istaknuto je da prijateljske odnose, zasnovane na međusobnom razumijevanju, treba nastaviti.

Radojičić nastavlja posjetu Moskvi susretom sa predsjednikom moskovske Dume Vladimirom Platonovim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE