• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Ustav na parlamentarcima

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da samo parlamentarci BiH mogu da mijenjaju državni ustav.

 Lajčak: Ustav na parlamentarcima Izvor: MONDO

Ustav BiH ne može mijenjati visoki predstavnik niti bilo ko drugi iz međunarodne zajednice, nego samo parlamentarci BiH u proceduri predviđenoj Ustavom, istakao je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Lajčak je naglasio da niko neće nametnuti novi ustav BiH, da promjena Ustava nije uslov za zatvaranje OHR-a, te da EU nema model ustava koji pokušava nametnuti BiH.

"Međutim, i domaći lideri i međunarodna zajednica, pa i građani, saglasni su da BiH treba novi ustav", naveo je Lajčak na interaktivnoj veb stranici www.reci.ba.

Prema njegovim riječima, sadašnji Ustav krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, pa samim tim i prava ''ostalih'' da budu ravnopravni, a tu je i pitanje funkcionalnosti države.

"BiH mora imati mehanizme i kapacitet da efikasno donosi i provodi zakone EU", smatra Lajčak.

On je napomenuo da je u tom pogledu pozdravio nedavni dogovor predsjednika SDA Sulejmana Tihića, HDZ i Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, jer su se oni dogovorili kako pokrenuti ovaj proces sa mrtve tačke.

"Jasno je da političari moraju sjesti i zajedno pronaći rješenje. Takvo rješenje ne može odgovarati samo jednom narodu i ići na štetu ostala dva, već to rješenje mora biti prihvatljivo za sve i mora biti rezultat domaćih napora", istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik u BiH pokrenuo je interaktivnu stranicu www.reci.ba kao podršku kampanji EU i na toj stranici posjetioci mogu da učestvuju u onlajn dijalogu o EU i direktno postavljaju pitanja Lajčaku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE