• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor iz Odžaka pozitivan korak

PIK prepoznaje konsenzus Dodika, Tihića i Čovića kao pozitivan prvi korak, saopšteno iz OHR-a.

 Dogovor iz Odžaka pozitivan korak Izvor: MONDO


Savjet za provođenje mira (PIK) prepoznao je da je konsenzus lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića, "pozitivan prvi korak koji nudi potencijal da, ako bude političke volje, budu brzo realizovani ciljevi i uslovi koji su postavljeni za tranziciju OHR-a prema budućoj kancelariji EUSR-a, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak tokom izvještavanja Odbora za politička i bezbjednosna pitanja EU u Briselu naglasio da "tek treba vidjeti kakva će biti detaljna zakonska rješenja", ali je pozdravio, kako je rekao, "novonastali konsenzus" između političkih lidera BiH.

Lajčak je ovo ključno tijelo EU za spoljnu politiku upoznao o ukupnim pomacima koje je BiH ostvarila, kao i zaključcima koje je ove sedmice donio Upravni odbor PIK-a.

"Visoki predstavnik je podsjetio i na obaveze koje su ranije, tokom mjeseca preuzela trojica premijera u vezi sa efikasnijim koordinisanjem pitanja koja se odnose na pristup EU. On je izjavio da bi to trebalo da doprinese unapređenju političke klime u zemlji", navodi se u saopštenju OHR-a.

Lajčak je dao i iskrenu procjenu štete koju je "destruktivna retorika i retorika podjele nanijela izgledima BiH za evropsku integraciju i poslijeratni oporavak".

On smatra da je ukupna politička situacija i dalje krhka i da se nekoliko pozitivnih poteza koji su načinjeni u posljednjih nekoliko sedmica mogu lako poništiti negativnom retorikom i jednostranim radnjama bilo kojeg političkog lidera.

Podsjetivši na zaključak PIK-a da još nije postignut dovoljan napredak u pogledu realizacije pet ciljeva i dva uslova da bi moglo biti razmatrano zatvaranje OHR-a, Lajčak je rekao da je PIK naglasio značaj rješavanja pitanja koja se odnose na državnu i vojnu imovinu i budući status distrikta Brčko.

"Savjet za implementaciju mira složio se da će se u narednim sedmicama i mjesecima angažovati na ovim pitanjima u cilju pružanja podrške OHR-u kako bi se do proljeća došlo do rješenja", istakao je Lajčak i dodao da je to preduslov koji su prihvatili svi članovi Upravnog odbora PIK-a.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da će OHR nastaviti da provodi svoj mandat i u 2009. godini, a da će o budućnosti ove organizacije biti razgovarano u okviru PIK-a na sastanku 25. i 26. marta naredne godine.

"Sada je jasno da će biti potrebni konkretni pomaci, prije nego što Savjet bude mogao da odluči o tranziciji OHR-a u EUSR. Ovo je posebno stav zemalja članica Savjeta za provođenje mira koje nisu članice EU", rekao je Lajčak.

On je pozdravio činjenicu da je međunarodna zajednica ponovo posvetila pažnju BiH i pozvao EU da ubrza pripreme za prihvatanje većeg raspona odgovornosti nakon zatvaranja OHR-a i početka rada EUSR-a.

Lajčak je pozdravio i spremnost EU da zadrži vojno prisustvo u BiH i nedavne zaključke Savjeta za opšte poslove da se prilikom svake promjene mandata EUFOR-a "mora uzeti u obzir politička situacija na terenu".

"Zatvaranje OHR-a je pitanje koje je bilo aktuelno u posljednje dvije godine, ali sada je postalo stvarno i aktuelnije nego ikad", ocijenio je Lajčak.

Prema njenim riječima, važno je da se počne konkretno planirati i utvrđivati bez odlaganja kako će biti implementiran ojačan angažman EU i kako će izgledati ojačana kancelarija EUSR-a, navodi se u saopštenju OHR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE