• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: BiH treba da ide naprijed

Nikola Špirić kaže da je BiH 13 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma došla do veće podijeljenosti i isključivosti.

 Špirić: BiH treba da ide naprijed Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da je BiH 13 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma došla do veće podijeljenosti i isključivosti, umjesto da ide naprijed i da se mijenja nabolje.

"Za uspjeh treba da se i mi u BiH mijenjamo, da poštujemo ustav, radimo na evoluciji ustavnih rješenja i tražimo rješenje koje je minimum zajedničko za sve. Posljednje zasjedanje Savjeta za provođenje mira (PIK) obezbijedilo je početak tranzicije međunarodnih organizacije u BiH što nije dovoljno za uspjeh", ocijenio je Špirić.

On je dodao da je potrebno da BiH radi na ispunjavanju uslova koje je postavio PIK, kao i Sporazuma trojice lidera iz Odžaka.

"Bez obzira što dogovor iz Odžaka nema parlamentarnu većinu, ne smijemo se dodatno svađati pa da izgubimo i ono što imamo, treba pozvati i stranke iz opozicije i svima reći šta je dobro iz ovog dogovora za građane BiH", naglasio je Špirić.

Gostujući u programu Radio-televizije RS Špirić je naglasio da nema promjena izvan BiH, već promjene moraju da se dese u BiH.

"Sporazum iz Odžaka je dobar i Savjet ministara BiH i ja lično već smo u vezi s tim pokušali da uradimo nešto što je u interesu svih u BiH. Imam osjećaj da će ovaj sporazum predstavljati kao da hoćete na punoljetnog da obučete dječije odijelo. Toga se ja plašim. I uvijek se daje jedno nedovoljno široko rješenje za BiH - ukoliko vi to ispunite do marta doći će do transformacije OHR. A svi se već lagano podsmijevaju i znaju da dogovor tri političke partije nije dovoljan, jer nema parlamentarnu većinu", ocijenio je Špirić.

Prema njegovom mišljenju, dogovor je uvijek moguć ako to sagovornici i žele, jer dogovor je poziv svima da prihvate sporazum iz Odžaka.

"Dogovor doživaljavam kao poziv i ostalima da prihvate sporazum. Ako neko sada javno kaže da ne želi, vrlo brzo ćemo biti u prilici da testiramo rješenje tog sporazuma kada se dođe do parlamenta sa zakonskim rješenjima i učiniću sve da zakon o državnoj imovini i popisu stanovništva bude podržan u parlamentu i tu možemo vidjeti hoće li biti napretka ili ne", istakao je Špirić.

On je naglasio da je iz Brisela upućena jasna poruka - ili će BiH biti dio Evrope sa zemljama regiona ili će ostati dio zapadnog Balkana koji će svi da zaobilaze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE