• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor iz Odžaka ima parlamentarnu većinu

Zakoni zasnovani na dogovoru predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ BiH u Odžaku imaju potrebnu većinu u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta BiH.

 Dogovor iz Odžaka ima parlamentarnu većinu Izvor: MONDO

Ovaj dogovor su podržali Rifat Dolić, poslanik DNZ-a, i Jerko Ivanković Lijanović, poslanik Narodne stranke Radom za boljitak, pišu Nezavisne novine.

Potpisnice sporazuma, uz podršku ove dvojice poslanika i PDP-a, imaju ukupno 22 glasa u Predstavničkom domu parlamenta BiH, što je dovoljno za usvajanje svih zakona.

"Načelno, podržavam dogovor iz Odžaka, jer je pozicija naše stranke podrška svakom dogovoru koji znači korak bliže EU. Tako smo se ponašali i prilikom usvajanja zakona o reformi policije, tako ćemo se ponašati i kada dođu zakoni napisani na osnovu ovog sporazuma na dnevni red parlamenta. To je naš princip i mi ćemo ga se pridržavati", rekao je Dolić.

Jerko Ivanković Lijanović smatra kako ustavna reforma neće uskoro doći na dnevni red, jer ne postoji dovoljna politička volja za ustavne promjene.

"Podržavamo dogovor o popisu stanovništva, raspođeli državne imovine i rješavanje statusa distrikta Brčko. Ne mogu se unaprijed odrediti o ovim zakonskim rješenjima, odnosno reći da ćemo ih apriori prihvatiti, jer ih nisam vidio. Ali, ponavljam, dat ćemo našu potporu rješavanju ovih pitanja", istakao je Ivanković Lijanović.

Branko Dokić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, potvrdio je da ta stranka podržava odžački dogovor.

"Za ovu zemlju je dobro što su dogovor o određenim pitanjima postigli lideri sva tri konstitutivna naroda i PDP to pozdravlja. Mi, doduše, imamo određene rezerve na određene dijelove tog dogovora, isključivo zbog njihove upitne realizacije, ali ćemo u proceduri kroz institucije dati svoj puni doprinos da se usvoje što bolji pravni akti", kazao je Dokić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE