• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena nova grupa terorista u BiH

U BiH postoji grupa terorista (selefije) kojima je cilj da izvrše terorističko djelo sa političkom pozadinom.

 Otkrivena nova grupa terorista u BiH Izvor: MONDO

Direktor Policije RS Uroš Pena kaže za Srnu da bezbjednosne strukture oba entiteta imaju određene podatke o grupi terorista selefija u BiH, čije se aktivnosti odavno prate.

"Te grupe se prate od ranije, a saradnja sa federalnom policijom je u tom pravcu stalna", naglasio je Pena.

Dodao je da je Policija RS u stalnom kontaktu sa Federalnom Upravom policije, jer je, kako je naveo, BiH prostor koji je jedinstven kada je o bezbjednosti riječ.

Direktor Uprave policije FBiH Zlatko Miletić potvrdio je u subotu da u BiH postoji grupa terorista koja ima za cilj da izvrši terorističko djelo sa političkom pozadinom, ali da to nisu vehabije, već selefije.

"Vehabije su postale sinonim za tu vrstu terorizma, ali ovdje je riječ o selefijama. Imamo četiri grupe tih lica, od kojih su nama dvije jako interesantne s obzirom na način njihovog razmišljanja i viđenja, kakve oni ideje imaju da riješe probleme u BiH i svijetu, te da u tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere", naglasio je Miletić.

On je rekao da se trenutno radi na istraživanju i dokumentovanju ove grupe i ocijenio da je zabrinjavajuće kada neko lice nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu on namjeru ima i koga hoće da ubije.

Prema njegovom mišljenju, BiH će morati kad tad da se pozabavi pitanjem terorizma na jedan potpuno kvalitetan i nov način i to ne u smislu da se daje prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije.

Selefije propovjedaju islamski monoteizam, odnosno tevhid, i preuzimaju određena učenja od Ibn Tejmije, sirijskog učenjaka iz 14. vijeka.

Selefidi smatraju da je njihov zadatak da vrate islam u stanje iz vremena islamskog proroka Muhameda.

Vehabijski pokret u BiH ojačao je dolaskom boraca iz islamskih zemalja u sastav Armije BiH tokom proteklog rata. Mnogi od njih su ostali i poslije rata u BiH.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić izjavom da u BiH postoje grupe terorista iz reda selefija, koje namjeravaju da izvedu terorističke napade s političkom pozadinom, jednim udarcem ubio dvije muve - opalio žestok šamar ministru bezbjednosti BiH Tariku Sadoviću i potvrdio istinitost navoda ovoga tima.

Galijašević je konstatovao da je Miletić ovom izjavom direktno demantovao Sadovića, koji je rekao da u BiH postoji samo jedan terorista, a potvrdio navode Tima da ih je na ovom području znatno više i da su opasnost ne samo za druge narode, već i za same Bošnjake.

On je za banjalučlu "Fokus" ocijenio potpuno besmislenim "raspredanje" o tome da li su članovi terorističkih grupa selefisti ili vehabije, jer je to, u suštini, isto.

"Vehabizam i selefizam, zapravo, jesu jedno te isto, odnosno riječ je o najsiromašnijoj interpretaciji islama. Razlika je samo u tome što sljedbenike tog pokreta mi nazivamo vehabijama, a oni sami sebe selefistima. Tačnije, selefizam u prevodu znači sljedbeništvo, a pripadnici ovog pokreta zagovaraju povratak izvornom islamu, protive se svim novotarijama i žestoki su zagovornici ukidanja hanefijskog meshaba", objasnio je Galijašević.

Zbog toga, upozorio je Galijašević, nikoga ne treba da čudi ako se na meti ovih radikalnih islamista našao predsjednik SDA Sulejman Tihić i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

"Zanimljivo je da je direktor policije to izjavio baš u ovom trenutku, kada je dvojici veoma uticajnih bošnjačkih političara prijećeno, i to poslije dogovora /u Odžaku/ sa predstavnicima druga dva naroda u BiH", naglasio je Galijašević, napomenuvši da na teritoriji FBiH živi skoro 100 000 selefista.

Slično mišljenje ima i član Ekspertskog tima i glavni urednik hrvatskog portala Necenzurirano.com Domagoj Margetić, koji je rekao da bi federalna policija trebalo da pokuca na vrata /potpredsjendika SDA/ Bakira Izetbegovića i /predsjednika Stranke za BiH/ Harisa Silajdžića te da njih pita kakvi su planovi selefijskih grupa, jer "obojica znaju koga su doveli u BiH".

"Izetbegović i Silajdžić mogu da kažu ko su sirijski i iranski obavještajci u BiH, zašto su i danas tu, šta rade i šta je njihov konkretan cilj. Činjenica je da selefije ili vehabije, kako god ih nazvali, danas u BiH imaju izvanrednu infrastrukturu i logističku podršku od samog političkog vrha, pa do obavještajnih i bezbjednosnih agencija", upozorio je Margetić.

On je naglasio da su članovi Ekspertskog tima, još prije mjesec i po dana, od nadležnih u BiH zatražili da sastave popis sumnjivih lica i snime njihovu infrastrukturu i logistiku, kako bi mogli da shvate s kim imaju posla.

Umjesto toga, navodi Margetić, ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović samozadovoljno je javnosti bacio prašinu u oči, rekavši da ovdje gotovo i nema terorista, a da je Ekspertski tim tek skup samozvanih stručnjaka, čije on izjave ne želi da komentariše.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE