• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Alžirci" (ne)mogu više u BiH

Darko Trifunović smatra da bi povratak pripadnika takozvane "Alžirske grupe" u BiH predstavljalo teško kršenje Dejtonskog sporazuma.

 "Alžirci" (ne)mogu više u BiH Izvor: MONDO

"Ukoliko bi se desilo da se članovi `Alžirske grupe` ipak vrate u BiH to bi bila idealna stvar, jer će u tom momentu biti podnesene krivične prijave protiv ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića, koji se aktivno zalagao za njihovo vraćanje u BiH i time prekršio Dejtonski mirovni sporazum", rekao je član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Trifunović Srni.

On je naveo da bi u slučaju povratka Alžiraca u BiH krivične prijave bile podnesene i protiv ljudi, koji, kako je rekao, stoje iza Sadovića, kao i protiv svih članova "Alžirske grupe" zbog njihove umiješanosti u zločine koji su potvrđeni presudom Haškog tribunala.

Trifunović je rekao da pripadnicima "Alžirske grupe" državljanstvo BiH nije primarno, već su ga naknadno stekli pod poznatim okolnostima, te da bi oni trebalo da budu vraćeni u zemlju svog porijekla, gdje ih je većina osuđena na visoke zatvorske kazne.

On je naveo da u BiH postoje grupe ili organizacije za izvođenje terorističkog napada.

"Na teritoriji BiH postoje široko razgranati sistem `dave`, koji podrazumijeva da se religijski motivišu pripadnici raznih religijskih grupa, vehabija i selefija među kojima ne vidim neku veću razliku za izvođenje terorističkih akcija", istakao je Trifunović.

On je naveo da je "svima jasno da je BiH poligon za mnoge teroriste, koji je podržan iz vrha vlasti u Sarajevu", ističući da to ne vodi dobru za sve građane BiH.

"Rješenje za terorizam u BiH je deradikalizacija i demontiranje mreže islamskih fundamentalista, a prije svega tu glavnu riječ treba dati muslimanski vjerski poglavar u BiH muftija Cerić koji treba javno da se odrekne Bin Ladena i njegovih sljedbenika, da javno osudi vehabije i da povede građane muslimanske vjeroispovijesti u onu formu islama koja garantuje toleranciju, a ne radikalizaciju do te mjere da djeca BiH budu zloupotrebljena na onaj način na koji ih je zloupotrebljavao Alija Izetbegović", zaključio je Trifunović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE