• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Delegati odlazili, Bosić, ipak, ostaje

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da je Skupština SDS-a odlučila da on i dalje ostane na čelu stranke.

 SDS: Delegati odlazili, Bosić, ipak, ostaje Izvor: MONDO

Bosić je rekao novinarima u Doboju da je za njegov ostanak na čelu SDS-a glasalo više od 170 članova Skupštine stranke, što je bila, kako je naveo, ubjedljiva većina od prisutnih članova, te da će njegov mandat trajati još dvije godine.

"Pred početak glasanja napustio sam sjednicu jer svojim prisustvom nisam htio da utičem na volju delegata", rekao je Bosić.

On je naveo da Statut SDS nije prekršen time što je većina delegata odlučila da glasanje o njegovom povjerenju bude javno.

"Statutom nije jasno precizirano da li glasanje treba da bude javno ili tajno, ali se većina članova Skupštine opredjelila za javno glasanje", rekao je Bosić.

On je rekao da javnim glasanjem nije prekršen Statut stranke zbog toga jer niko nije tražio njegov opoziv i da bi u tom slučaju ta procedura bila "još teže provedena".

"Po Statutu stranke kada se izabere predsjednik, on ima mandat od četiri godine, a ako neko pokrene inicijativu za njegovu smjenu onda postoje procedure sa kojima je teže provesti smjenu, jer se traži kvalifikovana većina", rekao je Bosić.

Komentarišući odlazak pojedinih članova Skupštine SDS-a sa sjednice, Bosić je rekao da to možda bila neka emotivna ili ishitrena reakcija

"Zbog brzine rada Skupštine i njihovog odlaska nisam imao vremena da razgovaram sa njima. Nadam se da će svi prihvatiti demokratski donesenu odluku Skupštine", rekao je Bosić i dodao da su vrata stranke svima otvorena.

On je rekao da je na sjednici donesena odluka o promjeni Statuta SDS-a, odnosno o novom načinu izbora organa stranke, čime je, kako je naveo, otvoren izbor novog Glavnog odbora.

Bosić je najavio da održavanje nove Skupštine SDS-a na kojoj će biti izabran novi GO i rukovodstvo stranke.

"Sagledavanje današnjih diskusija članova Skupštine znatno će pomoći da stranka u narednom periodu krene sa boljim i kvalitetnijim radom", rekao je Bosić i dodao da se nada da SDS više neće biti situacija da se "bavi isključivo sama sobom ", već da će se okrenuti opozicionom političkom radu.

Više od 50 delegata Srpske demokratske stranke (SDS) napustilo je u subotu uveče sjednicu Skupštine stranke nezadovoljni načinom izjašnjavanja o povjerenju predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Dušan Stojčić, koji je napustio skupštinsko zasjedanje, rekao je novinarima da su delegati izbornih jedinica jedan i dva Prijedor i Banjaluka napustili sjednicu, jer se traži javno izjašnjavanje o povjerenju Bosiću.

Poslanik SDS-a Bratislav Škobo rekao je novinarima da je zasjedanje napustio nezadovoljan diskusijom i zato što je prekršen Statut stranke koji predviđa da se povjerenje predsjedniku iznosi tajno, a ne, kako je to danas traženo da se svi javno izjasne ko je za, a ko protiv Bosićeve ostavke.

On je dodao da je prilikom smjene bivšeg predsjednika SDS-a Dragana Čavića izvršeno tajno glasanje, a ne kao što se sada traži javni sistem glasanja.

Skupštinskom zasjedanju, koje se održava bez prisustva novinara i lica koja nisu članovi SDS-a, prije napuštanje više od 50 delegata, prisustvovalo je 365 predstavnika opštinskih, gradskih i regionalnih odbora stranke. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE