• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafinerija: A sada točimo domaće!

Rafinerija nafte Brod u četvrtak je i zvanično počela sa radom nakon trogodišnjeg prekida, uspješne privatizacije i remonta postrojenja.

 Rafinerija: A sada točimo domaće! Izvor: MONDO

Svečanu vrpcu su u podne presjekli predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič i generalni direktor Rafinerije nafte Aleksandar Litvinjenko.

U pogonu je stara linija kapaciteta 1,2 miliona tona prerađene nafte godišnje, a Brunič je najavio da će do 2010-te godine Rafinerija biti spremna za optimalan rad i preradu 4,2 miliona tona nafte godišnje.

Rafinerija nafte Brod počela je sa radom 1968. godine, privatizovana je u februaru prošle godine, a u rekonstrukciju stare linije za preradu uloženo je oko 40 miliona maraka. U Rafineriji je zaposleno oko 1 400 radnika.

Kompanija "Zarubežnjeft" pripremila je niz mjera iz oblasti ekologije koje se uvode u remontovana postroenja Rafinerije nafte u Brodu, izjavio je Nikolaj Brunič.

On je najavio pripremu ekološkog projekta i za drugu liniju proizvodnje u Rafineriji, čiji će remont početi naredne godine, da ne bi došlo do narušavanja i ugrožavanja prirode, koja je na ovim prostorima, kako je rekao, izuzetno lijepa.

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o opasnostima po životnu sredinu u neposrednoj blizini Rafinerije i nizvodno niz rijeku Savu, Brunič je naglasio da "Zarubežnjeft" nije došao u Republiku Srpsku, odnosno u Brod da bi napravio bilo kakav ekološki incindent ili problem.
Brodska Rafinerija proizvodiće sve vrste naftnih derivata koji zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta.

Gorivo proizvedeno u Rafineriji nafte u Bordu najprije će se naći na “Petrolovim”, a nakon toga i na ostalim benzinskim pumpama u BiH.

Brodska Rafinerija proizvodiće sve vrste naftnih derivata koji zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta.

Jedino dizel D2 neće u početku zadovoljavati propisane standarde, jer će sadržavati veći procenat sumpora, ali će i taj nedostatak biti otklonjen do marta naredne godine.


(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE