• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pun vagon" optuženih za Željeznice RS

U banjalučkom tužilaštvu u Banjaluci počelo suđenje direktoru "Željeznica RS" i optuženim za malverzacije u ovom preduzeću.

 "Pun vagon" optuženih za Željeznice RS Izvor: MONDO

U Okružnom tužilaštvu u Banjaluci je počelo suđenje nekadašnjem generalnom direktoru "Željeznica RS" Sretenu Telebaku i još dvanaestoro optuženih za malverzacije u ovom preduzeću u periodu od 2001. do 2006. godine.

Među optuženima je bivša predsjednica Upravnog odbora ŽRS-a Borka Trkulja.

Optuženi su i Srećko Šaran iz Doboja, koji je radnik Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Cvijan Filipović i Zoran Stjepanović, radnici ŽRS-a iz Doboja, Momčilo Vračar iz Prijedora, Branko Petković iz Teslića, Branislav Carević iz Banjaluke, zaposlen u preduzeću "Čajavec", i penzioner Milovan Kovačević.

Na optuženičkoj klupi su i Zoran Pušac, zaposlen u SO Prijedor, Goran Kunić iz Prijedora koji je radnik "Invest-projekta", Radenko Banović, zaposlen u prijedorskoj područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Slavica Šurlan, zemljišno-knjižni referent u Osnovnom sudu u Prijedoru.

Četrnaesti optuženi, koji se u međuvremenu pokajao i sporazumno priznavši krivicu odlučio svjedočiti protiv ostalih u ovom slučaju, pronađen je nedavno mrtav u Doboju, nakon što je iza zgrade u kojoj je živio pucao sebi u glavu.

Ovih trinaestoro lica optužnica tereti za nezakonitu prodaju i raspolaganje sa 104 teretna vagona koji su vlasništvo Željeznica RS, a čija je ukupna vrijednost 1.603.000 KM.

Optuženi se terete i za nezakonito raspolaganje zemljištem u državnoj svojini, čime je Trgovačko-ugostiteljskom preduzeću "Peti neplan" iz Niševića, kod Prijedora, omogućeno uvođenje u posjed tog zemljišta.

U optužnici je navedeno da su omogućili izgradnju trajnih građevina i uknjižbu prava vlasništva na zemljištu u korist "Petog neplana", čime je pričinjena šteta RS u iznosu od 261.000 maraka.

Dalje je navedeno da su krivična djela počinjena u periodu od 2001. do 2006. godine na području Doboja i Prijedora.

Telebak je optužen da je bez odluke UO ŽRS zaključio i potpisao ugovor o prodaji 89 teretnih vagona vlasništvo Željeznica RS sa preduzećem "Panon vagon" iz Subotice po cijeni od 294.000 evra, iako je njihova tadašnja tržišna vrijednost bila 1.354.000 maraka.

U optužnici se navodi da je Cvijan Filipović u svojstvu šefa tehničko-kolske službe omogućio preduzeću "Helikon" iz Nikšića ustupanje 15 teretnih vagona tadašnje vrijednosti od 248.000 KM bez ovlašćenja organa upravljanja "Željeznica RS".

Filipović je, kako se dodaje, to učinio iako je znao da ne postoji ugovor između ŽRS i "Helikona", kojem je omogućio pribavljanje koristi u neutvrđenom iznosu.

Tužilac Specijalnog tužilaštva RS Goran Glamočanin rekao je nakon obrazlaganja optužnice da će u toku postupka sudu biti dostavljeno 130 materijalnih dokaza koji potvrđuju navode optužnice. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE