• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugalj iz rudnika "Tušnica" radioaktivan?

Ugalj koji rudnik "Tušnica" iz Livna isporučuje Termoelektrani Kakanj sadrži deset puta veću koncentraciju radioaktivnih tvari

 Ugalj iz rudnika "Tušnica" radioaktivan? Izvor: MONDO

Ugalj koji rudnik "Tušnica" iz Livna isporučuje Termoelektrani Kakanj sadrži deset puta veću koncentraciju radioaktivnih tvari - uranijuma i radijuma, nego ugalj koji ovom proizvođaču električne energije isporučuju ostali rudnici.

Ovo su podaci iz dokumenta o rezultatima izvršene analize livanjskog uglja koju je izvršila laboratorija za kontrolu radioaktivnosti Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Izvršni direktor Elektroprivrede BiH Nihad Kadić izjavio je za Radio-Livno da livanjski ugalj ima beznačajno učešće od samo 1,5 odsto u ukupnoj količini uglja koji se isporučuje TE Kakanj, te da je prema preporuci ustanove koja vrši stalnu analizu sastava uglja, koncentracija štetnih tvari u livanjskom uglju beznačajna i po zdravlje ljudi bezopasna.

Kadić je rekao da je Elektroprivreda BiH, kao naručilac uglja za TE Kakanj, uputila pismo Upravi rudnika "Tušnica" da preduzmu određene preventivne mjere i vrše stalnu laboratorijsku kontrolu sastava uglja iz jamskog kopa, jer se taj ugalj koristi i kao energent za grijanje, te da na osnovu rezultata analize odluče o daljoj eksploataciji.

On je rekao da je potrebno izvršiti i ljekarsku kontrolu radnika koji rade na iskopu uglja.

Direktor rudnika "Tušnica" Niko Barać izjavio je da livanjski rudnik uglja postoji više od sto godina, te da nikada nisu imali zvanična upozorenja nadležnih institucija da sadrži pretjeranu koncentraciju radioaktivnih tvari.

"Mi znamo da je koncentracija prirodnog uranijuma u našem uglju nešto veća, a uranijum sadrži svaki ugalj. U manje kaloričnom uglju koncentracija uranijuma je nešto veća, a poznato je da prirodni uranijum nije opasan po zdravlje ljudi", rekao je Barać.

On je dodao da bi nadležne ustanove odavno alarmirale javnost, a rudnik bi obustavio proizvodnju da postoji opasnost po zdravlje ljudi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE