• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS ne napada međunarodnu zajednicu

Vlada RS saopštila da njihova prijava nije napad na medjunarodnu zajednicu u BiH.

 Vlada RS ne napada međunarodnu zajednicu Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) saopštila je da krivična prijava koja je podnijeta protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijana i još nekoliko osoba nije napad na medjunarodnu zajednicu u BiH.

U saopštenju vladinog Biroa za odnose s javnošću navodi se da je krivična prijava usmjerena isključivo na pojedince koji su "uporno zloupotrebljavali službene položaje u neskrivenoj želji da štete institucijama RS".

"Pojedinci o kojima je riječ u kontinuitetu su delovali izvan okvira svoje nadležnosti i dalje to čine", dodaje se u saopštenju.

Vlada RS je 26. novembra podnela krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafi Gregorijana, glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, dvojice stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH, sudije za prethodni postupak u Sudu BiH, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dragana Lukača, kao i nekih novinara i predstavnika nevladinog sektora, optužujući ih za zločinačko udruživanje protiv RS.

U današnjem vladinom saopštenju se navodi da su te osobe "konzistentno lažno optuživale Vladu RS da odbija saradnju sa Tužilaštvom BiH", dodajući da je Vlada RS "nekoliko puta ponudila dobrovoljnu saradanju koju je Tužilaštvo BiH odbilo".

SIPA je prije dva mjeseca, po nalogu Tužilaštva BiH, od Vlade RS zatržila dokumentaciju nekoliko resornih ministarstava, Poreske uprave RS i dve privatne firme u vezi sa izgradnjom nove vladine zgrade, autoputa Banjaluka-Gradiška i zgrade RTV doma, ali je Vlada odbijala da dostavi tu dokumentaciju, navodeći da su za moguće krivično delo u tim slučajevima nadležni pravosudni organi RS, a ne BiH.

Vlada RS je prije dva dana predala dokumentaciju SIPI, ali je istvoremeno podigla krivične prijave protiv Gregorijana i ostalih, tereteći ih za zločinačko udruživanje s namjerom da kriminalizuju RS i njene institucije.

U vladinom saopštenju navodi se da aktivnosti osoba protiv kojih je podenta krivična prijava "ne nanose štetu samo institucijama RS, već i političkom i ekonomskom razvoju, kao i stabilnosti BiH".

Vlada RS je poručila da je opredjeljena da saradjuje sa domaćim političkim strukturama i medjunarodnom zajednicom na pitanjima od interesa za napredak prema članstvu u Evropskoj uniji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE