• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više tehničke vlade u RS

Vlada RS saopštila je da više neće biti tehničke vlade kao što je to bio slučaj ranije.

 Nema više tehničke vlade u RS Izvor: MONDO

Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, podnese ostavku ili joj je prestao mandat zbog raspuštanja Narodne skupštine Republike Srpske (RS) ostaje na dužnosti do izbora nove Vlade, jedna je od bitnih novina Zakona o Vladi Srpske, koji je 25. novembra usvojila Narodna skupština.

"U skladu sa članom 94 Ustava RS, Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, koja je podnijela ostavku ili joj je prestao mandat zbog raspuštanja Narodne skupštine ostaje na dužnosti do izbora nove Vlade, što u praktičnom smislu znači da više nemamo tehničke vlade kao što je to bio slučaj ranije", potvrdila je Srni pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave RS za resor uprave Stojanka Ćulibrk.

Ćulibrkova je navela da novinu u Zakonu o Vladi RS predstavlja i činjenica da članovi Vlade na dan izbora daju svečanu izjavu pred Narodnom skupštinom RS, a ne zakletvu kao što je to bio slučaj ranije.

Prema njenim riječima, članovi Vlade ne mogu obavljati poslaničku ili drugu javnu funkciju niti profesionalno vršiti drugu djelatnost, osim u oblasti naučne djelatnosti i visokog obrazovanja.

Novim Zakonom o Vladi RS, rekla je Ćulibrkova, predviđeno je da premijer imenuje potpredsjednika Vlade koji ga mijenja u vrijeme njegovog odsustva ili spriječenosti sa svim njegovim ovlaštenjima, osim ovlaštenja na predlaganje izbora ili razješenja člana Vlade.

Ćulibrkova je naglasila da je jedna od novina novog zakona i to da ovlaštenje ministra kojem je prestao mandat do izbora novog ministra vrši član Vlade kojeg ovlasti predsjednik Vlade, najduže u roku od 90 dana, a izbor novog ministra vrši se za period do isteka mandata te Vlade.

"Izvršnu vlast u RS u skladu sa Ustavom vrši Vlada Srpske i ova odredba je u skladu sa odredbom člana 69 stav 1 i 4 Ustava RS prema kojoj se državna vlast u Republici organizuje na načelu podjele vlasti pri čemu izvršnu vlast vrši Vlada", naglasila je Ćulibrkova.

Ona je dodala da je prema novom Zakonu o Vladi, Vlada samostalna u okviru svojih nadležnosti i da za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini RS, a njeno sjedište je u Banjaluci.

"Vlada provodi politiku, izvršava zakone i druge propise Narodne skupštine RS, ali je odgovorna i za stanje u Republici u svim oblastima iz svoje nadležnosti", istakla je Ćulibrkova i dodala da je u odnosu na ranija zakonska rješenja, a u skladu sa amandmanom 84 na član 92 Ustava RS propisano da predsjednik i potpredsjednici Vlade Srpske ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Novi Zakon o Vladi RS predviđa da u vrijeme vanrednog stanja ili ratnog stanja kojeg proglase nadležni organi BiH, ako Narodna skupština RS ne može da se sastane, Vlada predlaže predsjedniku RS da uz prethodno pribavljeno pisano mišljenje predsjednika parlamenta RS donese uredbe sa zakonskom snagom o pitanjima iz nadležnosti Skupštine.

Novina u Zakonu je i formiranje Generalnog sekretarijata Vlade RS, što je rezultat procesa reforme javne uprave.

Ćulibrkova je navela da radom Generalnog sekretarijata rukovodi i za njegov rad je odgovoran generalni sekretar kojeg imenuje Vlada na prijedlog premijera.

"Generalni seretar ima svoje pomoćnike koji se biraju iz reda zaposlenih na prijedlog generalnog sekretara i imenuje ih Vlada. U Generalnom sekretarijatu vrše se poslovi kojim se obezbjeđuje efikasnost, racionalnost i javnost rada Vlade i njenih radnih tijela", istakla je Ćulibrkova.

Ona je pojasnila da generalnom sekretaru prestaje mandat prestankom mandata predsjednika Vlade, njegovom ostavkom ili razrješenjem.

Prema njenim riječima, u Generalnom sekretarijatu Vlade RS formira se kabinet predsjednika Vlade i sektori kao osnovne organizacione jedinice, a jedna od osnovnih organizacionih jedinica jeste Sektor za evropske integracije u koji će preći dio poslova iz nadležnosti Ministarstva za ekonomske odnose i evropske integracije.

"Kabinet predsjednika Vlade ima šefa kabineta kojeg imenuje Vlada, a kojem prestaje mandat na isti način kao i generalnom sekretaru Vlade", rekla je Ćulibrkova.

Prema novom Zakonu, Vlada ima i Kolegijum kojim rukovodi predsjednik Vlade, a čine ga još potpredsjednici Vlade, generalni sekretar i šef kabineta.

Vlada ima pravo da povuče prijedlog zakona ili drugog akta koji je podnijela Narodnoj skupštini RS najkasnije u završnoj riječi nakon okončane poslaničke rasprave o tom aktu na sjednici parlamenta.

Novina u Zakonu je poglavlje o javnosti rada Vlade RS čiji je cilj da učini dostupnim javnosti, građanima i široj društvenoj zajednici pristup informacijama o njenom radu, koje su od javnog značaja i u skladu sa propisima o slobodi pristupa informacijama.

"Iz ovog zakona proizilazi obaveza da se donese poseban poslovnik o radu Vlade kojim će biti bliže razrađena sva pitanja, kao i pitanja od značaja javnosti rada Vlade", istakla je Ćulibrkova.

Govoreći o Zakonu o republičkoj upravi, kojeg je Narodna skupština RS usvojila na sjednici 25. novembra, Ćulibrk je potvrdila da Vlada RS zadržava 16 ministarstava s tim što su dva ministarstva promijenila naziv.

"Ministarstvo za ekonomske odnose i evropske integracije promijenilo je naziv u Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a sve što je u vezi sa evropskim integracijama, prema novom zakonu o Vladi RS, preći će u Sektor za evropske integracije", naglasila je Ćulibrkova.

Ona je dodala da je u skladu sa novim zakonom Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS promijenilo naziv u Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva čije će nadležnosti biti usklađene sa novim nazivom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE