• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasadori oštro osudili Dodikovu prijavu

Ambasadori Savjeta za implementaciju mira snažno su osudili potez premijera RS da podnese krivičnu prijavu protiv Rafija Gregorijana.

 Ambasadori oštro osudili Dodikovu prijavu Izvor: MONDO

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira saopštili su da osudjuju potez premijera RS Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i shvataju to kao pokušaj spriječavanja OHR-a u provođenju svog mandata.

U saopštenju se navodi da, u skladu sa Aneksom 10, Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH su obavezni da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem. Osporavanje ovlasćenja visokog predstavnika, njegovog osoblja i Savjeta za implementaciju mira neće biti tolerisano.

Ambasadori takođe podsjećaju na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a br. 1845, usvojenu 20. novembra, kojom se: “još jednom potvrđuje podrška mirovnom sporazumu… …i pozivaju strane da se striktno pridržavaju svojih obaveza prema ovim sporazumima”.

Ambasadori su ponovili da će visoki predstavnik, u skladu sa Deklaracijom Upravnog odbora od 20. novembra 2008. godine i Rezolucijom 1845 VS UN-a, nastaviti da osigurava puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i prati pomake u pogledu realizacije ciljeva i uslova, a Upravni odbor će stalno pratiti razvoj situacije u ovom pogledu.

"Jasno je da Milorad Dodik koristi institucije Republike Srpske i njihovo osoblje u pokušajima zastrašivanja međunarodne zajednice", saopštili su ambasadori.

Pored toga, ambasadori izražavaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu ovog poteza na koji gledaju kao na napad na institucije države BiH i njene agencije za provođenje zakona.

Ambasadori podsjećaju premijera Dodika na Deklaraciju Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira od 20. novembra 2008. godine kojom se navodi da se: “nadležnost organa za provođenje zakona i pravosudnih institucija na državnom nivou da u potpunosti djeluju unutar RS ne smije osporavati i treba biti u potpunosti i bezuslovno ispoštovana”.

Zvaničnici i ostali koji su imenovani u ovoj krivičnoj prijavi i dalje će imati punu podršku međunarodne zajednice u vršenju svojih važnih dužnosti u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine da se u potpunosti integrira u evro-atlantske institucije, stoji u saopštenju.

Vlada RS i premijer Dodik za poštivanje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma

Vlada Republike Srpske (RS) na čelu sa premijerom Miloradom Dodikom u potpunosti je privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavini prava i poštovanju institucija i agencija svih nivoa vlasti u BiH, saopšteno je iz Vlade RS.

"Vlada RS zalaže se za dosljedno poštovanje i primjenu svih pozitivnih zakonskih propisa u BiH, i smatra neprihvatljivim zloupotrebu zakona, prava ili ovlaštenja bilo kog građanina ove zemlje ili lica koja u BiH imaju diplomatski status", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada RS institucija RS, pa samim tim i BiH, što je kao takvu dodatno obavezuje na puno uvažavanje svih ostalih legalnih institucija ove zemlje.

"Krivična prijava koju je Vlada RS podnijela u službi je odbrane teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta BiH i njenih entiteta. Ona nije uperena protiv bilo koga, najmanje protiv međunarodne zajednice u kojoj Vlada RS vidi partnera", naglašeno je u saopštenju Vlade Srpske.

Prijava koju je Vlada podnijela Tužilaštvu je pokušaj zaštite i održanja digniteta legalnih institucija ove zemlje i kredibiliteta međunarodne zajednice i svi koji rade protiv toga, ne rade u interesu BiH niti njenog napretka ka EU, ističe se u saopštenju.

"EU kojoj težimo vidimo kao pravno uređenu zajednicu evropskih naroda u kojoj su svi jednaki pred zakonom, čiji je jedan od temeljnih principa i ostvarivanje vladavine prava. To su vrijednosti kojima teži i Vlada RS i želi da se taj princip u potpunosti primjenjuje na cijeloj teritoriji BiH", zaključuje se u saopštenju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE