• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas se obilježava 65. godišnjica AVNOJ-a

U Jajcu će danas biti obilježena 65. godišnjica od Drugog zasjedanja AVNOJ-a, na kojem je 29. novembra 1943. godine formirana bivša Jugoslavija.

 Danas se obilježava 65. godišnjica AVNOJ-a  Izvor: MONDO

U okviru manifestacije "Avnojevski dani u Jajcu", danas će svečano biti otvorena obnovljena zgrada Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, a predsjednici republičkih SUBNOR-a bivše Jugoslavije potpisaće rezoluciju antifašista pod nazivom "Poruke AVNOJ-a".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovaće programu obilježavanja 65. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

U Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a ranije su bili izloženi pravni i istorijski dokumenti, fotografije, audio i video zapisi, trofejno oružje i biblioteka u kojoj je bilo više od 10.000 knjiga, zatim jubilarni zlatnici i srebrenjaci izdati poslije 1945. godine, kao i zbirka u kojoj je bilo 870 radova najpoznatijih slikara i kipara Jugoslavije, koji su ta umjetnička djela stvarali u Jajcu.

Drugo zasjedanja AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. godine i na njemu su usvojene odluke kojim je uspostavljeno ustrojstvo Jugoslavije. Na zasjedanju su potvrđene i razrađene privremene odluke sa Prvog zasjedanja 1942. godine u Bihaću.

U Jajcu je odlučeno da se AVNOJ (Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije) konstituiše u zakonodavno i izvršno tijelo Jugoslavije te da se osnuje vlada - Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije preko koga će AVNOJ ostvarivati svoju izvršnu funkciju.

Odlučeno je da se jugoslovenskoj izbjegličkoj vladi i kralju Petru Drugom privremeno zabrani povratak u zemlju do završetka rata za kada je najvljen referendum o državnom uređenju - republici ili monarhiji.

AVNOJ je odlučio i da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE