• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri policije regiona usvojili deklaraciju

U Sarajevu danas održan Treći neformalni sastanak ministara bezbjednosti i unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

 Ministri policije regiona usvojili deklaraciju Izvor: MONDO


Ministri bezbjednosti i unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH usvojili su na Trećem neformalnom sastanku, koji je završen danas u Sarajevu, Deklaraciju u kojoj je naglašena opredijeljenost za nastavak međusobne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

U Deklaraciji se navodi da su se ministri obavezali da će u svojim nacionalnim zakonodavstvima primjenjivati evropske standarde.

Ministri su se dogovorili da se primjene potpisani ugovori o policijskoj saradnji i zaključe novi, da se ojača saradnja u borbi protiv "pranja" novca, finansijskog kriminala i zaštite svjedoka na osnovu bilateralnih i multilateralnih ugovora, kao i da se unaprijedi saradnja u borbi protiv sajber kriminala.

Dogovor je postignut i u vezi sa ostvarivanjem redovne komunikacije visokih službenika ministarstava, koji bi trebalo da se sastaju svakih šest mjeseci.

Ministri su ocijenili da je evropska perspektiva zajednički cilj svih država jugoistočne Evrope, kao i da dostignuća u oblasti pravde i unutrašnjih poslova imaju pozitivan uticaj na stabilnost i razvoj demokratije u regionu.

U Deklaraciji se navodi da su ministri saglasni da zatraže pomoć evropskih partnera u primjeni novih isksutava u cilju stvaranja identične zakonodavne platforme država regiona.

Sastanak je zvanično počeo sinoć svečanom večerom, a domaćin je bio ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović.

U radu Trećeg neformalnog sastanka, osim Sadovića, učestvovali su i ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Hrvatske Tomislav Karamarko i Crne Gore Jusuf Kalamperović.

Iako najavljeni, ministri unutrašnjih poslova Medonije i Slovenije nisu prisustvoivali skupu iz, kako je rečeno, objektivnih razloga

Ministri policije u regionu redovno se sastaju jednom godišnje na neformalnim skupovima.

Organizovani kriminal ne poznaje granice

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović rekao je da organizovani kriminal ne poznaje granice, što potvrđuje i nedavno ubistvo zagrebačkog novinara i vlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića.

"Pukanićevo ubistvo izbacilo je na površinu ono što ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona odavno znaju - da organizovani kriminal nije vezan samo za jednu državu, već da je to problem cijele ove regije, pa i Evrope", rekao je Sadović na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon neformalnog sastanka ministara bezbjednosti i unutrašnjih poslova BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

On je podsjetio da je istraga Pukanićevog ubistva pokazala da su ljudi različitih nacija i iz različitih država učestvovali u toj likvicaciji.

"Nažalost, glavnooptužni još nije pronađen, a pretpostavka je da se on krije negdje u Republici Srpskoj (RS)", dodao je Sadović.

Ministar bezbjednosti BiH istakao je da, prema njegovim saznanjima, policija RS sarađuje na adekvatan način sa ostalim policijama u regiji na rasvjetljavanju ovog slučaja i da će učiniti sve što je potrebno da se Pukanićev ubica što prije pronađe i privede pravdi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u Sarajevu na brzu i operativnu razmjenu informacija, kako bi borba protiv organizovanog kriminala u zemljama bivše Jugoslavije bila uspješna.

"Organizovani kriminal jedna je od osnovnih bolesti koje mogu da nagrizaju demokratski poredak", istakao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko ocijenio je danas u Sarajevu da će zemlje regiona samo međusobnom saradnjom moći da se odupru organizovanom kriminalu i pobijede ga, što je i preduslov za njihov ulazak u EU.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović rekao je da bi neformalni sastanak ministara bezbjednosti i unutrašnjih poslova zemalja regiona, koji je završen danas u Sarajevu, trebalo značajno da doprinese razvoju stabilnosti na Balkanu i da obeshrabri kriminalce.

Kalamperović je rekao da je na ovom skupu pokrenuo pitanja liberalizacije viznog režima za zemlje zapadnog Balkana i zaključivanja sporazuma o posljedicama dvojnog državljanstva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE