• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podržan Brankovićev prijedlog za rekonstrukciju Vlade FBiH

Podržane su reforme u sektorima boračke i socijalne zaštite, te javne uprave čime bi bilo omogućeno znatno redukovanje javne potrošnje...

 Podržan Brankovićev prijedlog za rekonstrukciju Vlade FBiH Izvor: MONDO

Članovi Kolegijuma Stranke demokratske akcije (SDA) podržali su danas prijedlog federalnog premijera Nedžada Brankovića za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH (FBiH) i sačinili raspored zaduženja za koordinaciju aktivnosti na realizaciji Sporazuma iz Pruda.

Prema tom rasporedu proces ustavne reforme kooordiniraće predsjednik SDA Sulejman Tihić, regulisanje pitanja državne imovine potpredsjednik Šefik Džaferović, dok su za koordinaciju aktivnosti i pripremu popisa stanovništva i podrške održivom povratku zaduženi potpredsjednici SDA Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, te član Glavnog odbora Halid Genjac, saopšteno je iz SDA.

Za koordinaciju aktivnosti na rješavanju pravnog statusa Brčko distrikta zadužen je šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hazim Rančić.

Kolegijum SDA podržao je prijedlog premijera Brankovića za rekonstrukciju Vlade FBiH, koja bi imala 12 ministarstava uz proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda - šest Bošnjaka, četiri Hrvata i dva Srbina.

Podržane su reforme u sektorima boračke i socijalne zaštite, te javne uprave čime bi bilo omogućeno znatno redukovanje javne potrošnje, a pozdravljeno je i usvajanje zakona o konsolidaciji rudnika.

U saopštenju se navodi da plate zvaničnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti FBiH ne bi smjele da prelaze iznos od 3.500 KM i treba da budu niže za 30 odsto u odnosu na plate u entitetu.

Naredna redovna sjednica Predsjedništva SDA biće održana 11. decembra, a nakon nje tematska sjednica Predsjedništva posvećena radu federalne vlade. Redovna sjednica Glavnog odbora je 24. decembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE