• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH može očekivati posljedice krize"

Haris Silajdžić na konferenciji u Kataru upozorio da BiH može očekivati posljedice finansijske krize ukoliko ona zahvati region.

 "BiH može očekivati posljedice krize" Izvor: MONDO


Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić upozorio je da BiH može očekivati posljedice finansijske krize ukoliko ona zahvati region, te da se moraju pronaći mjere, odnosno, rješenja kako bi kriza bila prevaziđena.

Obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Finansiranje za razvoj" u Dohi u Kataru, Silajdžić je kao osnove dobre ekonomije naveo mir i stabilnost, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH je u Dohi razgovarao sa katarskim emirom šeikom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem o unapređenju saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku i privrednu saradnju.

Silajdžić je istakao da BiH ima rasurse i da želi da se razvija, ali da su joj za to neophodne investicije.

Katarski emir naglasio je spremnost da podrži razvoj BiH.

O investiranju i kreditnim linijama Silajdžić je razgovarao i sa katarskim ministrima za međunarodnu saradnju i ekonomiju i trgovinu.

Dogovoreno je da delegacija iz Katara početkom naredne godine posjeti BiH i na licu mjesta se uvjeri u mogućnosti ulaganja.

Na marginama konferencije "Finansiranje za razvoj", čije su glavne teme svjetska finansijska i ekonomska kriza i načini za njeno prevazilaženje, Silajdžić se sastao sa brojnim državnicima koji učestvuju u njenom radu.

U ime UN, organizatora konferencije, učesnike skupa pozdravio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Prvog dana konferencije među govornicima su bili i predsjednik Francuske Nikolas Sarkozi, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Irana Mahmud Ahmadinedžad, kao i predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Baroso.

Zajednička ocjena govornika je da u finansijskoj krizi nijedna zemlja na svijetu nije privilegovana, da se svi suočavaju sa krizom i da su svi u istoj poziciji.

Govornici su naglasili potrebu bolje saradnje država u svijetu i važnost mira, stabilnosti i razvoja za cijeli svijet.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE