• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacrt budžeta RS ima "prolaznu ocjenu"

Nacrt budžeta RS za 2009. godinu trebao bi da dobije "prolaznu ocjenu", ocijenili su šefova klubova poslanika u Narodnoj skupštini.

 Nacrt budžeta RS ima "prolaznu ocjenu" Izvor: MONDO

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je Srni da će poslanici ove stranke "pustiti da budžet ide u dalju proceduru", ali da će konačna odluka o njemu biti donesena kada se bude raspravljalo o prijedlogu budžeta.
On je dodao da će se PDP zalagati za to da Vlada "ide sa restriktivnijom potrošnjom, a da jača razvojne komponente budžeta, kako bi 2009. godinu dočekala što spremnije, s obzirom na ekonomsku krizu koja bi mogla doći".

"Treba izdvojiti više sredstava za Fond PIO, jer u našem budžetu to nije adekvatno predviđeno. Treba ići ka onome što je definisano Strategijom razvoja poljoprivrede, a koja predviđa šest odsto sredstava iz budžeta i treba mnogo više sredstava izdvojiti za zapošljavanje i izvozno orjentisana preduzeća", smatra Borenović.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Baštinac rekao je Srni da će Klub poslanika ove stranke podržati Nacrt budžeta.

On je rekao da poslanici ove stranke još uvijek analiziraju Nacrt budžeta i da će tokom skupštinske rasprave iznijeti "sitnije primjedbe".

"Možda ćemo u periodu između Nacrta i prijedloga budžeta uložiti nekoliko amandmana koji će se odnositi na raspodjelu sredstava", rekao je Baštinac.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić rekao je Srni da su poslanici ove stranke pripremili veliki broj amandmana na Nacrt budžeta za 2009. godinu i da će u zavisnosti od toga kako će se pozicija ponijeti prema amandmanima donijeti odluku u vezi budžeta.

Bojić je rekao da će poslanici SDS ukazati na "dvocifren broj rasta inflacija".

Šef Kluba poslanika Demokartskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić rekao je da će Klub poslanika ove stranke podržati Nacrt budžeta za 2009. godinu, jer je povećan u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu u skladu sa rastom privredne proizvodnje i u skladu sa bruto društvenim proizvodom.

"Pokušaćemo da u budžetu povećamo izdvajanja za socijalne kategorije i da vidimo da li postoji mogućnost da se poveća stavka za namjenska izdvajanja za Fond penzijskog osiguranja", rekao je Rodić Srni.

On je dodao da budžet ne može da "pokrije" sve ono što treba građanima, ali da on prije svega treba da bude namijenjen pomoći socijalnim kategorijama stanovništva, borcima, invalidima i penzionerima.

"Svjesni smo činjenice da će za RS, kao i sve zemlje u okruženju, pa i sve zemlje u svijetu, 2009. godina biti godina recesije, ali mislim da kroz podsticaj privrednog rasta, koji je moguć kada uzmemo u obzir prirodna bogastva sa kojima raspolaže RS, možemo u narednoj godini očekivati stabilan budžet", rekao je Rodić.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da su poslanici ove partije pažljivo pristupili analizi Nacrta budžeta, ali da podrška zavisiti od toka rasprave u Narodnoj skupštini.

"Imaćemo i konkretnih primjedbi, koje se prije svaga odnose na razne oblike podsticaja i izdvajanje za poljoprivredu, izdvajanja za privredni razvoj RS i posebno oblast socijalne zaštite", rekao je Đokić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je Srni da će SRS sutra saopštiti svoj stav o Nacrtu budžeta.

Narodna skupština RS razmatraće u utorak, 2. decembra, Nacrt budžeta RS za 2009. godinu u iznosu od 1, 67 milijardi KM, što je više za 95 miliona ili šest odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Nacrtom budžeta za 2009. godinu predviđeno je povećanje sredstava za otplatu unutrašnjeg duga u iznosu od 28 miliona KM, koja će se koristiti za isplatu dvije polugodišnje rate po osnovu obveznica stare devizne štednje, a uvećan je iznos sredstava predviđenih za otplatu inostranog duga.

Najveća povećanja na rashodovnoj strani u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta RS su 20 miliona KM za namjenska izdvajanja za Fond za zdravstveno osiguranje, zatim devet miliona KM za vojne invalidnine, 4,4 miliona KM za stambeno zbrinjavanje porodica sa petoro i više djece, te četiri miliona KM za sufinansiranje podsticaja izvoza.

Uvećana su i inicijalna sredstva za početak rada okružnih privrednih sudova, koja iznose 3,7 miliona KM, te Višeg privrednog suda, za šta je planirano 844.000 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE