• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukanović u zvaničnoj posjeti BiH

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravi danas u zvaničnoj posjeti BiH.

 Đukanović u zvaničnoj posjeti BiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu da su se delegacije BiH i Crne Gore saglasile da ne postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da postoji potreba da u svim oblastima bude unaprijeđena saradnja, prije svega, u ekonomskom sektoru i u razvoju saobraćajne infrastrukture i turizma.

Špirić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem rekao da je istaknuta želja za intenzivnijom saradnjom u oblasti turizma čemu bi trebalo da doprinese i otvaranje kancelarije nacionalne turističke agencije Crne Gore u Sarajevu.

On je naveo da postoji potreba i za izgradnjom putne i željezničke infrastrukture.

"RS je u budžetu za narednu godinu predvidjela sredstva za završetak dionice do graničanog prelaza Šćepan polje, a i Crna Gora je najavila da će naredne godine završiti svoj dio saobraćajnice do ovog prelaza. Postoji spremnost za uvezivanje željezničkog saobraćaja, posebno pruge od Nikšića do Čapljine", istakao je Špirić.

On je izrazio očekivanje da će ubrzo biti potpisan dogovor o granici, jer, kako je rekao, tu nema otvorenih pitanja.

Đukanović je naveo da je tokom razgovora bilo riječi o razvojnim projektima koji bi trebalo da doprinesu boljem korišćenju zajedničkih ekonomskih potencijala, napomenuvši da je loša saobraćajna infrastruktura ključni problem između BiH i Crne Gore, posebno ona na graničnom prelazu Šćepan polje.

On je informisao Savjet ministara BiH o situaciji i napretku Crne Gore dvije i po godine nakon obnovljene nezavisnosti.

"Glavna poruka je da je Crna Gora stabilna država, bezbjednosno, politički i makroekonomski i da ostvaruje intenzivan demokratski i ekonomski razvoj. Veoma smo se približili našim evroatlantskim ciljevima", naglasio je Đukanović.

On je rekao da podržava sve napore i dogovore i sva rješenja do kojih se dođe u unutrašnjem političkom dijalogu, kada je riječ o promjenama Ustava BiH.

"Treba postupati veoma oprezno i senzibilno i ne potezati za nikakvim radikalnim rješenjima", smatra Đukanović.

Crnogorski premijer rekao je da se u državama regiona posljednjih mjeseci snažnije osjećaju posljedice svjetske ekonomske krize i dodao da se Crna Gora priprema "za tešku 2009, ali i 2010. godinu".

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović potpisali su danas sporazume o naučno-tehnološkoj saradnji, o saradnji u oblasti kulture i o saradnji u obrazovanju, dok su Kalamperović i ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović potpisali Sporazum o readmisiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE