• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"MIP privatno preduzeće Alkalaja"

MIP BiH nije zajednička institucija već privatno preduzeće Svena Alkalaja i Stranke za BiH, smatra Ana Trišić-Babić.

 "MIP privatno preduzeće Alkalaja" Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije zajednička institucija, već privatno preduzeće ministra Svena Alkalaja i Stranke za BiH, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

"Posljedica toga je da iz Ministarstva odlaze profesionalne diplomate - Srbi i Hrvati, a masovno dolaze kadrovi sumnjivih kvalifikacija, uglavnom bošnjački. Ministar Alkalaj mimo zakonske procedure, bez ikakvih kontrola, dovodi svoje ljude i sklapa sumnjive ugovore o radu", naglasila je ona.

Ana Trišić-Babić je za "Glas Srpske" ocijenila da je uzrok takvog stanja u MIP-u, koje, kako je rekla, nikada nije bilo gore, samovolja ministra Alkalaja i članova njegovog kabineta.

"Oni kriju od mene važne informacije i odluke. Bez konsenzusa i saglasnosti srpskih predstavnika u Ministarstvu usvajaju razne odluke i druge dokumente i upućuju ih Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH", istakla je ona.

Na pitanje šta je konkretno preduzela radi otklanjanja tih problema, Ana Trišić-Babić rekla je da je 28. novembra uputila dopis Komisiji za spoljnu politiku parlamenta BiH, Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS u kojem je navela sve probleme koji su doveli do pravog rasula u MIP-u.

"Zatražila sam da što prije bude održana sjednica parlamenta BiH na kojoj će biti razmatrano provođenje spoljne politike BiH i problemi u Ministarstvu. Svoju funkciju obavljam u skladu sa zakonom i Ustavom BiH i ne mogu dozvoliti da se u MIP-u radi protiv interesa srpskog naroda", objasnila je ona.

Da bi se uveo red u MIP-u, kako je naglasila, nadležne institucije moraju da obavežu ministra Alkalaja da poštuje zakon, a neophodno je obaviti i korjenitu sistematizaciju radnih mjesta, jer se ne zna da li MIP-u treba 40 ili 70 službenika.

Ona je podsjetila da je Helsinški komitet za ljudska prava, takođe, upozorio na diskriminaciju u MIP-u.

"Riječ je o koleginici Nadi Zdravčić, velikom profesionalcu i ženi koja govori četiri jezika. Uprkos tome, bila je izložena mobingu i maltretiranju, a ministar Alkalaj ništa nije preduzeo u vezi sa izvještajem Helsinškog komiteta za ljudska prava. Nažalost, takvih slučajeva je bilo više u Ministarstvu", dodala je Ana Trišić-Babić.

Zamjenik ministra inostranih poslova naglasila je da je nacionalna struktura u MIP potpuno poremećena i navela primjer da je od šest rukovodećih mjesta u Ministarstvu samo jedan pomoćnik iz reda srpskog naroda.

"Od 32 šefa unutrašnjih organizacionih jedinica samo je šest Srba i šest Hrvata. Iako bi predstavnici srpskog naroda trebalo da budu zastupljeni 33 odsto od ukupnog broja zaposlenih u MIP-u", istakla je ona.

Na pitanje kako se problemi u MIP-u manifestuju na promociju BiH u svijetu, Ana Trišić-Babić je rekla da je činjenica da BiH nema ambasadore u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu i jednom od najjačih ekonomija, Iranu, Švajcarskoj i Srbiji, što, kako je ocijenila, jasno pokazuje da nikome nije stalo do poboljšanja imidža BiH u svijetu i regionu.

Ona je rekla da je za to direktno odgovoran bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji uporno odbija da imenuje ambasadore u ovim zemljama i tako nanosi mnogo štete BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE