• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Nema konsenzusa o smjeni Dodika

Predsjednik SDA tvrdi da u međunarodnoj zajednici nema volje ni konsenzusa o smjeni predsjednika Vlade RS Milorada Dodika.

 Tihić: Nema konsenzusa o smjeni Dodika Izvor: MONDO


Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić tvrdi da u međunarodnoj zajednici nema volje ni konsenzusa o smjeni predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

"Ako neko misli da je Dodik trebalo da bude smijenjen u Briselu, a da ga je od toga spasio Tihić - vara se. Nema takve volje, ni konsenzusa u međunarodnoj zajednici", rekao je Tihić.

On je naglasio da je razočaran stavom lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića i Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije o dogovoru iz Pruda.

"Moram priznati da sam razočaran da tako odgovorni ljudi na važnim pozicijama mogu da stave lični ego ili stranački interes ispred opšteg i državnog interesa. Oni uopšte ne govore o sporazumu, nego pričaju neke priče o izdaji i to je ona retorika koju je koristio Silajdžić u proljeće 2006. godine pred aprilski paket, s tim da se tome sada priključio Lagumdžija, vjerovatno iz nekih uskostranačkih interesa. Mislim da Silajdžić ne poznaje ovu materiju, a vrlo često se upušta u njene opservacije", rekao je Tihić za današnji "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, Silajdžića slijede neke retrogradne snage koje su ga slijedile i za vrijeme aprilskog paketa, ponavljajući stvari koje veze nemaju sa dogovorom iz Pruda.

"To su, takozvani, patrioti koji misle da je BiH od Baščaršije do Marijin Dvora", naglasio je Tihić.

On smatra da nije dobro da se Silajdžić i on ne mogu dogovoriti i da to ide tako teško.

"Smatram da se sa Silajdžićem slažem u mnogo više pitanja. Kod nas postoje neslaganja u tri-četiri pitanja - Ustav, i to u tempu više nego u suštini rješenja. Razlika postoji i u reformi policije, tu je Silajdžić učinio suprotno od onog za šta se javno zalaže - legalizovao je policiju RS. Razlikujemo se kada su u pitanju strateški partneri za prirodne resurse o čemu ima previše nerazjašnjenih pitanja za koje mislim da su ključ svih naših problema. Kada bismo to riješili, bilo bi riješeno i pitanje prudskog sporazuma", istakao je Tihić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE