• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrankić: Entiteti "udarili šamar" BiH

Federacija BiH i Republika Srpska "udarile veliki šamar BiH'', jer su uskratile podršku zahtjevima za povećanje budžeta BiH, smatra Dragan Vrankić.

 Vrankić: Entiteti "udarili šamar" BiH Izvor: MONDO

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Dragan Vrankić smatra da su Federacija BiH i Republika Srpska "udarile veliki šamar BiH'', jer su uskratile podršku zahtjevima za povećanje Budžeta BiH u dijelu namijenjenom za izgradnju i formiranje novih institucija BiH, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

''Ukupan fiskalni kapacitet BiH iznosi između 11 i 12 milijardi KM. Trebalo nam je još 100 miliona maraka za uspostavljanje tih institucija, ali za to jednostavno nije bilo sluha", rekao je Vrankić za ''Večernji list BH''.

On je istakao da nije očekivao da će FBiH biti protiv toga i da će se ''ovog puta solidarisati sa RS''.

Vrankić je pojasnio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva uspostavljanje veoma mnogo regulatornih institucija na nivou BiH.

On smatra da je u BiH, trenutno, veći problem kriza političkih odnosa i nespremnost BiH da provodi reforme, nego eventualne posljedice globalne finansijske krize.

Govoreći o ustavnoj reformi, Vrankić je rekao da su Hrvati u najtežem položaju u BiH, ''gotovo segregacionom'', te dodao da smatra da je dogovor iz Pruda obećavajući.

''Jedinstvena i nedjeljiva BiH i tri nivoa vlasti. Nazovite to kako hoćete - federalizacija, kantonizacija. Svaki od tri naroda time dobija zadovoljavajući okvir'', zaključio je Vrankić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE