• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud: Prihvatljiv bošnjački prijedlog

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS ocijenilo da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS...

 Ustavni sud: Prihvatljiv bošnjački prijedlog Izvor: MONDO

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) ocijenilo je  da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa u Ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Srpske.

Vijeće je odlučilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u ovom zakonu.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko rekao je novinarima nakon sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS da je ovo vijeće utvrdilo da je u pogledu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda provedena propisana procedura i da su ispunjene ostale propisane pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog naroda.

Prema njegovim riječima, Klub delegata hrvatskog naroda nije postupio u skladu sa propisanom procedurom, pa je njihov zahtjev odbijen iz proceduralnih razloga.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS treba da u roku do 30 dana donese rješenje o tome da li je ovaj prigovor utemeljen ili nije.

Narodna skupština RS je na sjednici održanoj 15., 16. i 17. jula ove godine izglasala Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uložio je prigovor prema kojem odrednice tog zakona koje se odnose na himnu i grb povrijeđuju vitalni interes, a Klub Hrvata je uložio prigovor na odrednice tog zakona o grbu.

Pošto nije izvršeno usaglašavanje na zajedničkoj komisiji koju čine pet delegata Vijeća naroda RS i pet poslanika Narodne skupštine, taj predmet je primio Ustavni sud RS 24. novembra ove godine.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u rezoluciji Narodne skupštine RS o ciljevima i mjerama politike Srpske.

Zovko je ovu odluku pojasnio time što se Rezolucijom izražava politički stav Narodne skupštine RS, pa prema tome rezolucija ima karakter političkog izjašnjavanja, a ne opšteg pravnog akta, odnosno nema pravno dejstvo.

Ovu rezoluciju Narodna skupština RS izglasala je na sjednici održanoj 15. oktobra ove godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE