• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Objelodaniti sporazum sa Holbrukom

Radovan Karadžić pozvao je ponovo Sudsko vijeće Haškog tribunala da objelodani njegov sporazum sa Ričardom Holbrukom.

 Karadžić: Objelodaniti sporazum sa Holbrukom Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pozvao je danas Sudsko vijeće Haškog tribunala da odobri njegov zahtjev, prema kojem, Tužilaštvo treba da objelodani njegov sporazum za Ričardom Holbrukom i omogući mu uvid u sve materijale u vezi sa tim sporazumom iz 1996, prema kojem mu je obećano da mu se neće suditi u Hagu ako se povuče iz javnog života.

Odgovarajući na podnesak Tužilaštva, koje tvrdi da je "sporazum irelevantan, čak i ako se dokaže njegovo postojanje", Karadžić navodi da je to stara tvrdnja, na koju ne želi da odgovora, ali i skreće pažnju da je pogrešno protumačen njegov zahtjev koji se odnosi na informacije o ovom dokumentu.

Karadžić u podnesku citira i dio intervjua sa bivšim portparolom Tužilaštva Florens Artman, od oktobra prošle godine.

Pitanje se odnosilo na razgovor između američkog generala Veslija Klarka i Luiz Arbur, koja je bila glavni tužilac prije Karle del Ponte.

Tokom tog razgovora, vođenog u sjedištu NATO, bilo je pomenuto pitanje moguće Karadžićeve predaje.

Klark je tada navodno rekao da će se Karadžić pozivati na dil sa Vorenom Kristoferom da neće završiti u Hagu ukoliko bude priveden pravdi.

Artmanova je rekla da nije prisustvovala tom razgovoru, jer u to vrijeme nije ni radila za Tribunal, ali da "ima transkripte razgovora, prema kojima je, Klark rekao upravo to što je ona objavila u svojoj knjizi, a što su potvrdili oni koji su sastanku prisustvovali".

Karadžić naglašava da se njegov zahtjev Tužilaštvu odnosio na materijal ove vrste, navodeće da tu spadaju i pisma prvog glavnog tužioca Haškog tribunala Ričarda Goldstona američkim zvaničnicima uključenim u sklapanje Dejtonskog sporazuma.

Karadžić navodi i da bi dokazi o bliskim vezama Haškog tribunala i američke vlade u vrijeme sklapanja sporazuma mogli potvrditi da se Holbrukov sporazum može pripisati Tribunalu ukoliko bi se pokazalo da su SAD imale efektivnu kontrolu nad mirovnim procesom u BiH ili da je sporazum sklopljen sa osobom ili entitetom koji su imali isti cilj kao sud u Hagu.

Odbijen zahtjev za plaćanje odbrane

Tužilaštvo Haškog tribunala ne želi da se izjašnjava o zahtjevu nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da mu sud plati tim za pripremu odbrane i tako omogući ravnopravnu poziciju sa tužilaštvom u tom postupku, saopštio je taj Tribunal.

U odgovoru na Karadžićev zahjtev tužilaštvo je navelo da ne “želi da zauzima poziciju povodom tog zahtjeva”, ne obrazlažući razloge za svoju odluku.

Karadžić je prošle sedmice zatražio od Haškog tribunal da mu obezbijedi iskusnog advokata adekvatno plaćenog jer bi u suprotnom bilo ugrožena njegovo pravo na odbranu.

Prethodno je Sekretarijat privremeno prihvatio da plaća dvojicu savjetnika koje je Karadžić predložio, ali po tarifi koju nekadašnji lider bosanskih Srba smatra neadekvatnom.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu i poslije nekoliko dana izručen je tužilaštvu u Hagu koje ga optužuje za ratne zločine izvršene na prostoru bivše Jugoslavije.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE