• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman: Nema osnova za vođenje dalje istrage

Tužilaštvo BiH neće imati drugog izbora osim da stavi tačku na istragu o izgradnji Administrativnog centra RS, smatra Džerard Selman.

 Selman: Nema osnova za vođenje dalje istrage Izvor: MONDO

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman očekuje da će Tužilaštvo BiH u predistražnoj radnji procijeniti da ne postoje osnovi za vođenje dalje istrage o izgradnji Administrativnog centra RS i da će naredbom zaključiti taj slučaj.

Selman je rekao da Tužilaštvo BiH, nakon što prostudira dokumentaciju oduzetu od Vlade RS, neće imati drugog izbora, osim da stavi tačku na cijeli slučaj i zaključi postupak.

"Pravni tim Vlade RS u konsultaciji sa pravnim ekspertima smatra da nema nikakvih negativnosti, niti postoje osnovi za bilo koje krivično djelo iz Krivičnog zakona RS ili Krivičnog zakona BiH koje se odnosi na izgradnju Administrativnog centra RS", istakao je Selman za banjalučki "Fokus".

On je rekao da je ta dokumentacija bila dostupna javnosti, navodeći da je Vlada RS usvojila prethodno svu tu dokumentaciju i dostavila je parlamentu RS.

"Tu istu dokumentaciju Sipa i Tužilaštvo BiH dobili su od `Integral inženjeringa` i `Telekoma Srpske`. Dio te dokumentacije objavljen je u Službenom glasniku RS. Bila je na službenoj stranici Vlade RS. Na osnovu te dokumentacije Glavna služba za reviziju RS dala je mišljenje, a preduzeće `Integral inženjering` imalo je međunarodnu reviziju, koja je dala pozitivno mišljenje", istakao je Selman.

Selman je istakao da su odluku o podnošenju prijave Vlade RS protiv pojedinih zvaničnika međunarodne zajednice izglasali svi ministri koji sjede u Vladi RS i da oni iza nje stoje.

On je rekao da je Vlada dostavila prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Milorada Barašina i ostalih, jer je zaključeno ''da je niz radnji koje su preduzimala lica protiv kojih je podnesena prijava bilo usmjereno na podrivanje RS i ekonomske stabilnosti''.

Selman je dodao da se u demokratskom društvu ne može podržati stav da su pojedini zvaničnici nepogrešivi, istakavši da se prijavom Vlade ne remete odnosi sa međunarodnom zajednicom.

"U demokratskom društvu koje nastojimo stvoriti jedan od način za dokazivanje svojih prava jeste putem pravosuđa. Gubitnik ne može biti RS niti Milorad Dodik. Radi se o pojedincima koji zastupaju, ili ne zastupaju, interese međunarodne zajednice i svojih vlada", naglasio je Selman.

Predstavnicima Sipe je 26. novembra predata dokumentacija vezana za Administrativni centar Vlade u Banjaluci, po zahtjevu Tužilaštva BiH. Istog dana Vlada RS je uputila tužbu Tužilaštvu BiH protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, tužilaca, jednog sudije i vd glavnog tužioca Tužilaštva Milorada Barašina, kao i pomoćnika direktora Sipe Dragana Lukača i ostalih lica koja se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju protiv RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE