• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžići pomažu Mladiću?

Pripadnici NATO snaga ponovo pretresli kuću Ljiljane Zelen-Karadžić.

 Karadžići pomažu Mladiću? Izvor: MONDO

Kuću porodice Radovana Karadžića na Palama rano jutros ponovo su pretresli vojnici NATO snaga sa obrazloženjem da tragaju za mrežom pomagača generala Ratka Mladića kojeg traži Haški tribunal.

"Imamo razlog da vjerujemo da se mreže pomagača Karadžića i Mladića preklapaju i željeli smo da pričamo sa članovima porodice Karadžić o mogućoj komunikaciji sa mrežom Mladićevih pomagača", rekao je Srni portparol NATO-a u Sarajevu Derek Čepel.

U akciji koja je trajala od 3.15 do 7.00 časova obavljen je razgovor sa Karadžićevom suprugom Ljiljanom Zelen Karadžić, a u vrijeme operacije NATO-a u kući je boravilo sedam lica, rekao je Čepel i ocijenio da je akcija bila korisna.

"Uprkos tome što je Karadžić u Hagu, mreža njegovih pomagača nije mogla da nestane preko noći i u našem je interesu i u interesu vlasti BiH da ta mreža bude identifikovana", zaključio je Čepel.

Karadžićeva kćerka Sonja Jovičević Karadžić rekla je novinarima da ova operacija protiv porodice Karadžić predstavlja nastavak pritiska na porodicu i da na indirektan način ometa Karadžićevu odbranu pred sudom u Hagu.

Portparol NATO-a je odbacio optužbe i rekao da operacija nije usmjerena protiv porodice Karadžić.

"Novosti" pišu da je Radovan Karadžić kćerku Sonju Jovićević angažovao za jednog od članova njegovog tima za odbranu.

List piše i da su Sonja Jovićević i njen suprug Branislav prvi članovi porodice koji su posjetili bivšeg predsjednika Republike Srpske u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu. Polovinom novembra Sonja i Branislav su proveli nedjelju dana u holandskoj prijestonici, pokušavajući da ponovo uspostave veze pokidane Karadžićevim skrivanjem.

Do posjete je došlo prilično tiho i u skladu sa željom porodice Karadžić, koja još od hapšenja krajem jula na sve moguće načine pokušava da pobjegne od medijske pažnje. Kako "Novosti" saznaju, Sonjin susret sa ocem prošao je veoma emotivno. Ona je priznala da su očevo skrivanje i novi identitet koji je uzeo stvorili veliku prazninu u njenom životu, koju sada pokušava da popuni.

Poslije kćerkine posjete, počele su da kolaju čaršijske priče kako Radovanova supruga Ljiljana ne želi da posjeti supruga zbog navodne veze sa Beograđankom Milom Cicak. Međutim, jedini razlog zašto Ljiljana nije otišla u Hag je to što ima zdravstvene probleme.

Kako "Novosti" saznaju, Karadžićeva supruga treba da se podvrgne jednom manjem hirurškom zahvatu i tek poslije toga će putovati u Sheveningen. Kako je potvrđeno iz izvora bliskog Karadžićima, Ljiljana bi kod supruga u Hag trebalo da putuje krajem decembra ili početkom januara.

U januaru bi trebalo u Holandiju da otputuju i četvorica Radovanovih unuka (po dvojica od kćerke i sina), kao i sin Aleksandar i njegova supruga. Oni do sada nisu išli u posjetu zato što je u toku školska godina, a zimski raspust će iskoristiti da prvi put uživo vide svog dedu.

Do susreta će doći pola godine poslije hapšenja, zato što visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak nije dozvolio porodici da otputuje u Beograd.

"Pritisak na Karadžićeve je pritisak na RS"

Kćerka Radovana Karadžića Sonja Jovićević Karadžić izjavila je Srni nakon jutrošnje akcije NATO snaga protiv njene porodice da je nastavak pritiska na porodicu Karadžić dio šireg pritiska na Republiku Srpsku (RS) u kontekstu iznenadnog smještanja Ratka Mladića i Gorana Hadžića na Pale i u RS.

Prema njenim riječima, akcija NATO-a bila je identična operacijama koje su provođene prije hapšenja Karadžića i njegovog odvođenja u Hag, samo što je ovaj put rečeno da vojnici postupaju po mandatu NATO-a, a ne kao ranije po nalogu Haškog tribunala.

"Ovaj put se nisu pozivali na nalog Haškog tribunala jer se dokazalo, na upit Karadžića, da Hag nikada za sve ove godine nije bilo kome dao bilo kakav nalog za pretres", rekla je Jovičevićeva.

Ona je rekla da su američki vojnici i italijanski karabinjeri, naoružani i većina sa fantomkama na glavi, upali u kuću na Palama koja je vlasništvo njenog svekra i tetka, a u kojoj njena majka Ljiljana Zelen Karadžić živi silom prilika, te od 3.00 do 6.30 časova pretresali objekat i ispitivali suprugu i djecu Karadžića koja su na razgovor pozvana telefonom.

"Ispitivali su nas na okolnosti eventualnog poznanstva i sureta sa Mladićem, Hadžićem i još nekim ljudima koji su poznati širokoj javnosti pa i nama. Pitali su o Karadžiću kao da on uopšte nije u Hagu i ja ne vidim čemu ovaj pritisak, čemu to vodi, čemu služi i kolio će trajati, s obzirom da su postigli svoj cilj i da je Karadžić u Hagu", rekla je Jovičevićeva.

Prema njenim riječima, za vrijeme akcije NATO-a u kući je boravilo sedmoro ljudi, vojnici su neke stvari pregledali, neke su vratili, a ovaj put ništa nisu odnijeli.

"Maltretiranje je kada vam neko upadne u kuću u tri sata noću, kada vas zove telefonom da se što prije pojavite na ispitivanje. Ne samo da to nije prijatno, nego je nevaspitano i bezobrazno", rekla je Jovičićeva.

Ispitivanje Karadžićeve supruge, kćerke i sina Saše trajalo je cijelo vrijeme NATO akcije, obavljeno je na engleskom i italijanskom jeziku, uz korištenje službenih prevodilaca.

"Dok smo mi bili zgurani u jednoj prostoriji vojnici su pretresali kuću i kao ranije ponovilo se divljanje, prljanje i preturanje stvari. Nema nikakve razlike između ranijih akcija dok Karadžić nije bio u Hagu i ove akcije, osim što je tema proširena na Mladića, Hadžića i neke druge poznate ljude", zaključila je u izjavi Srni Sonja Jovićević Karadžić.

Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je da je šokirana "skandaloznim upadom NATO snaga" u kuću porodice Radovana Karadžića.

U SDS-u smatraju da je cilj ove akcije ometanje Karadžićeve odbrane, kao i "iznalaženja alibija za nastavak progona više desetina smijenjenih funkcionera SDS-a" i ostanak NATO trupa u BiH.

"Indikativno je da za jutrošnji upad NATO vojnika u kuću porodice Radovana Karadžića nije postojao nalog i da se ovaj spektakl odigrao pred predstojeći Samit NATO-a, vjerovatno kako bi se obezbijedio alibi za dalji ostanak u BiH" - navodi se u saopštenju.

SDS je pozvao predsjednika RS Rajka Kuzmanovića i premijera RS Milorada Dodika da zaštite Ustavom zagarantovana ljudska prava porodice Karadžić i spriječe nastavak "njihovog neargumentoanog, nezakonitog i necivilizacijskog progona".

U saopštenju se dodaje da je, suprotno praksi u svim civilizovanim zemljama svijeta, porodica Karadžić gotovo deceniju trpila maltretiranje i šikaniranje, kao i da je nehuman odnos prema članovima te porodice nastavljen i nakon što se Radovan Karadžić našao u Hagu, kada je postalo sasvim jasno da porodica nije bila dio nikakve "tobožnje mreže pomagača".

"Cinična izjava portparola NATO-a da `NATO ima razlog da vjeruje da se mreža pomagača Karadžića i Mladića preklapaju` i da su željeli u tri sata noću da pričaju sa članovima porodice Karadžić, ne samo da nije argumentovana, nego je još jedna potvrda beskrupuloznog odnosa prema porodici Radovana Karadžića koji proizlazi iz straha od činjenica koje će tokom njegove odbrane ugledati svjetlost dana", navodi se u saopštenju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE