• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžići pomažu Mladiću?

Pripadnici snaga NATO u BiH rano jutros su pretresli kuću haškog optuženika Radovana Karadžića na Palama.

 Karadžići pomažu Mladiću? Izvor: MONDO

Pretres je počeo jutros u 3.30, a u kući su zatekli sedam osoba, članova bliže Karadžićeve rodbine.

Portparol NATO Derek Čepel rekao je da postoji sumnja da je porodica Karadžić povezana sa mrežom podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću.

"Cilj jutrošnje operacije bila je traženje dokaza te povezanosti", rekao je Čepel, ne precizirajući šta je NATO uzeo iz kuće porodice Karadžić.

Sonja Karadžić-Jovićević, kćerka Radovana Karadžića, izjavila je da je nastavak pritisaka na porodicu Karadžić dio šireg pritiska na Republiku Srpsku.

Ona je jutrošnji pretres kuće u kojoj živi njena majka Ljiljana Zelen-Karadžić, ocenila kao nastavak šireg pritiska na RS "u kontekstu iznenadnog smeštanja Ratka Mladića i Gorana Hadžića na Pale i u RS", preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je akcija snaga NATO, u kojoj je jutros pretresena kuća na Palama u kojoj živi supruga haškog optuženika Radovana Karadžića, Ljiljana Zelen-Karadžić, bila nepotrebna, s obzirom na to da se on nalazi u Hagu i da je sva dokumentacija o njemu preuzeta.

Komentarišući akciju, Kuzmanović je novinarima u Banjaluci kazao da to "nije nov pritisak na RS, nego je to pritisak u kontinuitetu, koji je stalno prisutan".

Sonja Karadžić-Jovićević rekla je i da jutrošnja akcija vojnika NATO-a bila identična akcijama pre hapšenja Radovana Karadžića i njegovog prebacivanja u Hag.

Pripadnici NATO su se ovog puta, kako je dodala, pozvali na mandat NATO-a, a ne na nalog Haškog tribunala kako je to bilo ranije.

Ona je navela da su naoružani američki vojnici i italijanski karabinjeri upali u kuću u kojoj živi njena majaka noćas oko tri sata i da je pretres trajao do 6.30, dodajući da su ispitivali njenu majku, brata i nju o poznanstvu i eventualnim susretima sa Mladićem i Hadžićem.

Sonja Karadžić-Jovićević potvrdila je da su nju i njenog brata pozvali telefonom na ispitivanje i da vojnici NATO-a ovog puta iz kuće nisu ništa odneli.

"Novosti" pišu da je Radovan Karadžić kćerku Sonju angažovao za jednog od članova njegovog tima za odbranu.

List piše i da su Sonja Jovićević i njen suprug Branislav prvi su članovi porodice koji su posetili bivšeg predsednika Republike Srpske u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu. Polovinom novembra Sonja i Branislav su proveli nedelju dana u holandskoj prestonici, pokušavajući da ponovo uspostave veze pokidane Karadžićevim skrivanjem.

Do posete je došlo prilično tiho i u skladu sa željom porodice Karadžić, koja još od hapšenja krajem jula na sve moguće načine pokušava da pobegne od medijske pažnje. Kako "Novosti" saznaju, Sonjin susret sa ocem prošao je veoma emotivno. Ona je priznala da su očevo skrivanje i novi identitet koji je uzeo stvorili veliku prazninu u njenom životu, koju sada pokušava da popuni.

Poslije kćerkine posjete, počele su da kolaju čaršijske priče kako Radovanova supruga Ljiljana ne želi da poseti supruga zbog navodne veze sa Beograđankom Milom Cicak. Međutim, jedini razlog zašto Ljiljana nije otišla u Hag je to što ima zdravstvene probleme.

Kako "Novosti" saznaju, Karadžićeva supruga treba da se podvrgne jednom manjem hirurškom zahvatu i tek posle toga će putovati u Sheveningen. Kako je potvrđeno iz izvora bliskog Karadžićima, Ljiljana bi kod supruga u Hag trebalo da putuje krajem decembra ili početkom januara.

U januaru bi trebalo u Holandiju da otputuju i četvorica Radovanovih unuka (po dvojica od kćerke i sina), kao i sin Aleksandar i njegova supruga. Oni do sada nisu išli u posjetu zato što je u toku školska godina, a zimski raspust će iskoristiti da prvi put uživo vide svog dedu.

Do susreta će doći pola godine poslije hapšenja, zato što visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak nije dozvolio porodici da otputuje u Beograd.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE