• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri prekršili Ustav FBiH?

Četiri kantonalna ministra nauke i obrazovanja istupila su iz konferencija ministara nauke i obrazovanja FBiH i BiH, potvrdili su ovi ministri.

 Ministri prekršili Ustav FBiH? Izvor: MONDO

Četiri kantonalna ministra nauke i obrazovanja, koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, istupila su iz konferencija ministara nauke i obrazovanja Federacije BiH /FBiH/ i BiH, potvrdili su ovi ministri.

Ovi ministri naveli su kao razlog "neustavan potez ministra nauke i obrazovanja FBiH Melihe Alić, koja je mimo nadležnosti u parlamentarnu proceduru uputila zakone iz oblasti obrazovanja i prekršila Ustav FBiH".

Ministar prosvjete Livanjskog kantona Gordana Cikojević kaže da je ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću upućeno i protestno pismo.

Osim nje, iz konferencija su istupili i ministri Posavkog, Srednjobosanskog i Zapadnohercegovačkog kantona - pišu "Nezavisne novine".

"Uloga Melihe Alić jeste da koordiniše. Ona se nikako ne drži toga. Stalno pokušava nešto da nametne. Uprkos našim molbama i upozorenjima, zakone je proslijedila u parlamentarnu proceduru", rekla je Cikojevićeva.

Ona je dodala da na ovakav način četiri ministra žele upozoriti na kršenje njihovih prava.

Ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Safet Kešo, koji je juče prisustvovao sjednici Konferencije ministara nauke i obrazovanja BiH, potvrdio je da je Alićeva na jučerašnjoj sjednici pročitala protestno pismo četiri ministra.

"Istakla je da joj je poznato da Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH ne može postupati na ovakav način. Objasnila je da je to uradila kako bi olakšala kantonima, odnosno da bi usvajanjem ovih zakona stvorila zajedničku polaznu osnovu za sve kantone", istakao je Kešo.

Alićeva je oštro osudila "netačne i tendenciozne navode" četiri ministra.

Vlada FBiH je na prijedlog Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH uputila u parlamentarnu proceduru zakone o naučno-istraživačkoj djelatnosti, predškolskom vaspitanju i obrazovanju, udžbenicima i o visokom obrazovanju.

Prema Ustavu FBiH, kantoni su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranju obrazovanja.

Konferencija ministara nauke i obrazovanja BiH juče nije usvojila pravilnik o akademskim zvanjima, kako je bilo najavljeno. Ovaj pravilnik trebalo bi da ujednači sistem zvanja svih diplomanata i onima koji su diplomirali po bolonjskom sistemu ponudi mogućnost zaposlenja.

"Na konferenciji nije bilo dovoljno ministara, tako da nismo donosili nikakve odluke. Dogovoreno je da uskoro bude organiziran sastanak svih ministara i predstavnika univerziteta, kako bi bio usaglašen tekst pravilnika", rekao je Kešo.

Tokom jučerašnje konferencije ministri su potpisali i dva sporazuma: o uspostavljanju savjeta za opšte obrazovanje u BiH i o zajedničkom jezgru cjelovitih razvojnih programa za rad u predškolskim ustanovama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE