• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanska porodica tužila Karadžića

Jedna porodica iz Bosne, tražiće od suda u Parizu da interveniše pred Haškim tribunalom koji je odbio da uruči poziv na sud Karadžiću.

 Bosanska porodica tužila Karadžića Izvor: MONDO

Porodica iz Bosne, koja je prije tri godine podnijela tužbu pred francuskim sudom protiv Radovana Karadzića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić i Ratka Mladića, tražiće od suda u Parizu da interveniše pred Haškim tribunalom koji je odbio da uruči poziv na sud Karadžiću, saopštili su sudski izvori.

Tribunal za bivšu Jugoslaviju je u pismu koje citiraju francuski mediji odgovorio porodici Kovač da nema običaj da prima pisma koja se odnose na pritvorenike koji su optuženi pred ovim sudom, niti da im ih dostavi. Advokat porodice Kovač, Ivan Jurasinović, tražiće od suda u Parizu da ispravi ovaj "incident".

Francuski mediji prenose da je poziv uručen bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšićevoj, koja se nalazi na izdržavanju kazne u Švedskoj, kao i bivšem predsedniku Skupštine bosanskih Srba, Momčilu Krajišniku, koji je u Hagu, ali da postoje teškoće da se sudski poziv uruči Karadziću.

Porodica Kovač, koja smatra da Plavšićeva i Krajišnik, koji izdržavaju kazne od 11 i 27 godina, nisu dobili odgovarajuću presudu, traži odštetu od milion evra kao ratnim žrtvama.

Oni tvrde da su 1992. godine bili žrtve ponižavanja i torture od strane srpskih vojnih snaga"obučenih u crno", kao i da im je kuća opljačkana i zapaljena, zbog čega su bili naterani u izbjeglištvo.

Advokat Jurasinović u jednom drugom slučaju pred francuskim sudom zastupa Marina Tomulića, bliskog saradnika bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana u aferi tajne prodaje oružija Hrvatskoj od 1991-1995. godine od strane francuske obavještajne službe i uz saglasnost Jelisejske palate, u vrijeme dok je na snazi bio embargo UN na isporuku oružja bivšoj Jugoslaviji. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE