• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preglasan Špirić i srpski ministri

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu, većinom glasova, prijedloge zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi i zakona o oružju.

 Preglasan Špirić i srpski ministri Izvor: MONDO

Kako Srna nezvanično saznaje, prijedlozi ova dva zakona utvrđeni su preglasavanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića.

U saopštenju objavljenom poslije sjednice navodi se da je Savjet ministara BiH, većinom glasova, utvrdio Prijedlog zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi, koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Ovim zakonom predviđeno je osnivanje agencije za unutrašnje i pomorske plovne puteve BiH kao upravne organizacije u sastavu Ministarstva komunikacija i transporta.

Agencija će, između ostalog, biti nadležna za harmonizaciju i primjenu tehničkih standarda i naknada za korištenje unutrašnjih i pomorskih plovnih puteva, koordinaciju sa međunarodnim organizacijama, čiji je BiH član, u cilju provođenja međunarodnih ugovora, te vođenje upisnika brodova BiH.

Sjedište ove agencije naknadno će odrediti Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH donijeće i odluku o proglašenju plovnih puteva na kojima važi međunarodni režim plovidbe.

Prijedlogom zakona propisano je da će nadležna tijela entiteta, kantona i Brčko distrikta, kao i niža tijela lokalne uprave i samouprave u gradovima i opštinama uskladiti svoje propise s ovim zakonom u roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Većinom glasova utvrđen je i Prijedlog zakona o oružju, kojim se prvi put na nivou BiH na jednoobrazan način uvodi red u ovu oblast.

Predlagač Ministarstvo bezbjednosti dostaviće Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Razlozi za donošenje ovog zakona proistekli su iz potrebe da se oblast nabavke, držanja, nošenja, skupljanja, popravljanja, proizvodnje, označavanja, prometa i načina postupanja sa oružjem i municijom, vođenje evidencije, utvrđivanje kazni za počinjene prekršaje i vođenje civilnih strelišta uredi na jedinstveni način u BiH.

Tim prije što je u Federaciji BiH ova oblast uređena kantonalnim zakonima na različite načine, dok Republika Srpska ima Zakon o oružju. Odredbe ovog zakona usklađene su sa odgovarajućim direktivama EU.

Prijedlogom zakona definisano je uspostavljanje centralne evidencije o izdatim ispravama o oružju u Ministarstvu bezbjednosti BiH, kojem su nadležni organi u BiH dužni da dostave relevantne podatke.

Odobrenje za izdavanje dozvola za nošenje oružja u nadležnosti je entitetskih MUP-ova i Policije Brčko distrikta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE