• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sud BiH konstantno krši prava zatvorenika"

Sud BiH konstantno krši prava zatvorenika hrvatske i srpske nacionalnosti...

 "Sud BiH konstantno krši prava zatvorenika" Izvor: MONDO

Advokatska kancelarija Hodžić u saradnji sa organizacijom Hjuman Rajts Voč uputila je otvoreno pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu, visokom predstavniku EU Havijeru Solani i drugim medjunarodnim zvaničnicima i organizacijama u kojem ukazuje na konstantno kršenje prava zatvorenika hrvatske i srpske nacionalnosti pod jurisdikcijom Suda BiH.

U pismu upućenom u ime zatvorenika ukazuje se da je ključni problem samo postojanje institucije, koju optuženi nazivaju ad hoc sud jer sudi isključivo Hrvatima i Srbima dok se ratni zločini počinjeni od Bošnjaka - ne procesuiraju.

U pismu upućenom u ime pritvorenika u zatvoru Kula u Sarajevu se naglašava da BiH uopšte nema Vrhovni sud, pa je presuda suda BiH i prvostepena i drugostepena, i konačna presuda i postavlja pitanje gdje se nalazi uporište za formiranje ovakve institucije u BiH ako ona ne postoji u samom Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

"Ponovo javno tražimo od Suda BiH da sudi po kaznenim zakonima iz razdoblja kada su navodni zločini počinjeni, odnosno iz razdoblja 1992-1995, kao što to čine i sve zemlje iz okruženja. Mi imamo pravo da nam se sudi kao osumnjičenim osobama s pravom presumpcije nevinosti, i to po blažim zakonima", navodi se u pismu.

Ističe se da najveće kršenje ljudskih prava leži u činjenici da se retroaktivno primjenjuju odredbe kaznenoga zakona iz 2003. godine.

"Odgovorno tvrdimo kako se Tužiteljstvo BiH kao ključni instrument u odabiru i pripremi ratnih zločina koje treba procesuirati nalazi pod jakim pritiscima i stalnim manipulacijama raznih bošnjačkih udruženja i političara i njihovih stranaka, tako da sudske institucije i Sud BiH samostalno ne odlučuju ni u čemu, već odluke donose pod političkim uticajima sa strane", navodi se u pismu.

Navodi se da "tužilaštvo maksimalno zloupotrebljava pritvor osumnjičenih i optuženih za ratni zločin i sudsko Vijeće, uglavnom na prijedlog Tužilaštva BiH, donosi riješenje o pritvoru".

"Što se tiče odbrane i sudskog Vijeća oni su pasivni posmatrači, tako da se krši temeljno ljudsko pravo. Ove nepravilnosti u postupcima, tužiteljstvo crpi iz kaznenog zakona BiH iz 2003. godine koji je nametnuo Visoki predstavnik", navodi se u tekstu.

"Sve ovo je osnova svih optužbi za izricanje drakonskih kazni koje izriče Sud BiH, naravno isključivo i samo Hrvatima i Srbima. Najveći problem u praćenju sudskog postupka leži i u činjenici da Sud BiH ne daje zatvorenicima zapisnike sa sudjenja već im se dostavljaju audio-zapisi u obliku CD-a koje oni ne mogu prešlušati jer nemaju odgovarajuće uredjaje za to", naglašava se u pismu.

Sve do sada izrečene kazne su namijenjene običnim policajcima, vojnicima i ponekom zapovjedniku straže, pa se postavlja pitanje po kojim kriterijumima se izriču kazne visokim vojnim i političkim zvaničnicima kojima Sud BiH do sada uopšte nije sudio, dodaje se u tekstu.

"Sve ovo je prava slika Suda BiH koji krši temeljno ljudsko pravo na pošteno i pravedno sudjenje, pa iz tog razloga većina zatvorenika KPZ Kula najavljuje novi štrajk gladju ukoliko ne dobije pravo na pravično i pošteno sudjenje", navodi se u pismu advokatske kancelarije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE