• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čapel: Operacije obavljene uz pristanak Haga

Sve operacije koje su u protekle četiri godine izveli vojnici NATO-a u BiH na terenu izvršene su uz pristanak Haškog tribunala, kaže Derik Čepel.

 Čapel: Operacije obavljene uz pristanak Haga Izvor: MONDO

Sve operacije koje su u protekle četiri godine izveli vojnici NATO-a u BiH na terenu izvršene uz puni pristanak i znanje Haškog tribunala, rekao je večeras Srni portparol NATO štaba u Sarajevu Derik Čepel.

Komentarišući izjavu Sonje Jovičević-Karadžić da posjeduje informacije da je NATO vršio pretrese imovine porodice Karadžić bez znanja Haškog tribunala, Čepel je rekao Srni da NATO informiše Tribunal o svim operacijama kako sa lokalnog nivoa, tako i preko Brisela.

"Mi od Tribunala ne dobijamo instrukcije kako da obavimo operacije. Mi, jednostavno, odredimo ciljeve na osnovu naših procjena, te uoči akcije obavijestimo Haški tribunal, s obzirom da u njihovo ime djelujemo na terenu", rekao je Čepel.

On je dodao da je iznenađen da je Sonja Jovičević-Karadžić "uopšte u prilici da daje izjave o tome šta Tribunal odobrava".

Prema njegovim riječima, razlog zašto su vojnici u 3.15 časova obavili pretres i razgovore sa članovima porodice Karadžić jeste želja da ta operacija privuče što manju pažnju.

"Razlog zašto smo obavili operaciju u 3.15 čaova po noći je želja da privučemo što manju pažnju na rutinsku istragu. Mi nismo bili ti koji su zvali novinare na lice mjesta", dodao je Čepel.

On je ponovio da je akcija izvedena, jer NATO ima razloga da vjeruje da su članovi porodice Karadžić kontaktirali sa mrežom pomagača Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Pripadnici NATO-a su u noći sa 1. na 2. decembar obavili pretres kuće porodice Karadžić koji je trajao od 3.15 do 7.00 časova.

Sonja Jovičević-Karadžić rekla je novinarima da ova operacija protiv porodice Karadžić predstavlja nastavak pritiska na porodicu i da na indirektan način ometa Karadžićevu odbranu pred sudom u Hagu, pri čemu je navela da je vijeće Haškog tribunala u odgovoru na podnesak potvrdilo da ovaj sud nije dao odobrenje na provođenje akcija protiv porodice Karadžić na Palama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE