• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUFOR nema informacije o Al kaidi u BiH

Odlazeći komandant EUFOR-a u BiH izjavio je da EUFOR ne raspolaže informacijama koje bi potvrdile da u BiH djeluje Al kaida.

 EUFOR nema informacije o Al kaidi u BiH Izvor: MONDO

Odlazeći komandant EUFOR-a u BiH general Martin Ignjacio Viljalain izjavio je da EUFOR ne raspolaže informacijama koje bi potvrdile da u BiH djeluje Al kaida.

"Ne raspolažemo informacijama koje bi potvrdile da u BiH djeluje Al kaida. Opasnost od terorizma u BiH nije više niti manje izražena nego u ostalim evropskim zemljama", rekao je Viljalain u razgovoru s novinarima dnevnih listova u BiH uoči sutrašnje ceremonije primopredaje dužnosti novom komandantu EUFOR-a, italijanskom generalu Stefanu Kastanjotu.

On je podsjetio da su se u Španiji i u Engeskoj desili veliki teroristički napadi, što u BiH nije slučaj, zaključivši da je BiH izložena istoj opasnosti kao i sve zemlje EU i mora se jednako snažno boriti protiv ovog problema kao i ostale evropske zemlje.
Viljalain je naglasio da će evropske mirovne snage i u narednih 12 mjeseci nastaviti s pruženjem podrške radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivši Jugoslaviju, pomoći Oržanim snagama BiH, te osiguravati mirno i stabilno okruženje u BiH, prenose "Nezavisne novine".

"BiH je mirna i stabilna zemlja. Pratili smo u proteklom periodu situacije koje su mogle biti ekscesne i zaključili da se domaće vlasti veoma dobro nose s potencijalnim sigurnosnim problemima. Mi ćemo nastaviti svoj angažman u BiH kao i do sada, kako bismo pomogli domaćim vlastima", istakao je Viljalain.

On je podsjetio da je EUFOR sva svoja vojna ovlaštenja prenio na domaće oružane snage, ali će nastaviti pratiti njihovo provođenje i dodao da Oružane snage BiH veoma dobro provode obaveze proistekle iz preuzetih nadležnosti EUFOR-a.

"Pratićemo provođenje obaveza iz nadležnosti koje smo prenijeli na lokalne vlasti, jer su one, iako su prenesene, još naša nadležnost koje danas implementiraju Oružane snage BiH", zaključio je Viljalain.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE