• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci na čelu 11 institucija BiH

Od 22 institucije BiH, u kojima imenovanje vrši Savjet ministara na bazi stranačkog dogovora, Bošnjacima pripada čak 11 veoma značajnih institucija.

 Bošnjaci na čelu 11 institucija BiH Izvor: MONDO


Od 22 institucije BiH, u kojima imenovanje vrši Savjet ministara na bazi stranačkog dogovora, Bošnjacima pripada čak 11 veoma značajnih institucija, Srbi čelne funkcije imaju u sedam, Hrvati u tri institucije, a ostali u jednoj, i to Agenciji za državnu službu, rekla je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je istakla da se Bošnjaci nalaze na čelnim funkcijama Direkcije za evropske integracije, Regulatorne agencije za komunikacije i Agencije za javne nabavke.

Bošnjacima pripadaju i Uprava za indirektno oporezivanje, Ustavni sud BiH, Sud BiH, Agencija za osiguranje, Agencija za radiološku i nuklearnu bezbjednost, Arhiv BiH, kao i Agencija za razvoj visokog obrazovanja, rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da su Srbi na rukovodećim mjestima u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, Kancelariji za zakonodavstvo Savjeta ministara i Fondu za povratak, kao i Agenciji CIPS, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Regulacionom odboru za željeznicu i Savjetu ministara, piše "Glas Srpske".

Hrvati su trenutno na tri čelne pozicije, i to u Direkciji za ekonomsko planiranje, Ombudsmanu za zaštitu potrošača i u Tužilaštvu, naglasila je Majkićeva.

Ona je istakla da bi se stvarno stanje nacionalne zastupljenosti dobilo tek kad bi se razmotrala struktura oko 22.000 ukupno zaposlenih u institucijama BiH.

Prema njenim riječima, ako je osnov za popunu funkcija na nivou BiH diktiran popisom stanovništva iz 1991. godine, broj Srba u institucijama BiH na bazi 33 odsto iznosio bi 7.260 službenika.

"Ali, to je predaleko od svake realnosti i to je jasno i onima koji danas najviše galame", naglasila je Majkićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE