• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čordaš: Hrvati u FBiH u podređenom položaju

Potpredsjednik RS Davor Čordaš nije zadovoljan pozicijom Hrvata u Federaciji BiH.

 Čordaš: Hrvati u FBiH u podređenom položaju Izvor: MONDO

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Davor Čordaš rekao je da je povećanje broja opština u RS čije odbornike čine pripadnici iz reda hrvatskog naroda jedan od segmenata poboljšavanja položaja Hrvata u Srpskoj i istakao da nije zadovoljan pozicijom Hrvata u Federaciji BiH.

Čordaš je rekao da Hrvati sada u RS imaju svoje odbornike u sedam opština, za razliku od prošlih izbora kada su imali samo u Brodu i Pelagićevu, te izrazio nadu da će makar u pet opština imati i predsjednike skupština opština.

On je istakao da nije zadovoljan pozicijom Hrvata u FBiH, gdje je Hrvate moguće preglasati na svim nivoima, pa i na Ustavnom sudu, i donijeti određene odluke, te naglasio da bi dogovor iz Pruda trebalo da bude temelj za poboljšanje položaja svih naroda u BiH.

Čordaš je rekao da je povratak Hrvata u RS počeo tek pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali da je sada pozicija mnogo bolja i kada su u pitanju sredstva i bezbjednosna situacija.

"Mene raduje otvorenost Vlade RS prema hrvatskim povratnicima, i tu nema nikakvih problema", naglasio je Čordaš za "Fokus".

On je dodao da su, međutim, uvedene takve procedure da se oni koji žele povratak moraju javljati na konkurse kako bi dobili donacije, a raspisan konkurs uglavnom bude objavljen u RS ili u BiH, dok su izbjeglice uglavnom u Hrvatskoj ili drugim zemljama, tako da do njih i ne dođe ta informacija, pa se samo jedan mali broj Hrvata javi.

Čordaš je naveo da je osim u institucijama kao što su Vlada, Narodna skupština i sudske vlasti u RS, broj zaposlenih Hrvata u ostalim institucijama, odnosno u firmama, veoma mali.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE